a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Recreatie, amusement, cultuur en sport

Dossiernr:

2020/00432

Datum:

21-12-2020

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Recreatie, amusement, cultuur en sport

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uitingen

De klacht heeft betrekking op de aanprijzing van de Netfilx-film “Cuties” in de vorm van beeldmateriaal en een trailer, te vinden op de website van Netflix.

De samenvatting van de klacht

Klaagster is geschokt door het beeldmateriaal en de trailer ter promotie van de Netflix-film, omdat hierin volgens klaagster jonge meisjes op een zeer seksueel getinte wijze worden afgebeeld.

De samenvatting van het verweer

De personages die zijn te zien in het beeldmateriaal van de film op de website zijn volledig gekleed en op geen enkele wijze als onfatsoenlijk of aanstootgevend te beschouwen, aldus adverteerder.
De trailer als samenvatting van de film vertoont geen aanstootgevend gedrag en bevat ook geen aanstootgevende taal. De trailer weerspiegelt de film, die is bedoeld als sociaal commentaar op de seksualisering van jonge kinderen. De trailer vertelt een verhaal over de druk die jonge meisjes tijdens het opgroeien ondervinden van sociale media en vanuit de maatschappij.

Het oordeel van de Commissie

1)  De klacht werpt de vraag op of het beeldmateriaal en de trailer ter promotie van de Netflix-film “Cuties” aanstootgevend zijn voor het publiek.

2)  Deze klacht kan naar het oordeel van de Commissie niet slagen. De trailer toont diverse scènes uit de film. Het gaat daarbij om een sfeerschets van het milieu waarin het verhaal van de film zich afspeelt. Daarbij zijn ook beelden te zien die door sommigen kunnen worden opgevat als seksueel getint. Deze fragmenten moeten echter worden gezien in de context van de gehele film. Ze hebben geen ander doel dan een indruk van de inhoud van de film te geven. Deze film vestigt volgens Netflix de aandacht op het probleem van de seksualisering van kinderen en dient dus een maatschappelijk doel. Tegen deze achtergrond kan niet worden gezegd dat de uitingen de grenzen van het toelaatbare te buiten gaan.

3)  Gelet op het voorgaande wordt als volgt beslist.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken