a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2019/00497

Datum:

09-09-2019

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de aanbieding van de “rondreis Cappadocië 4*” op adverteerders website

www.corendon.nl, voor zover in de beschrijving van de reis staat: “Je overnacht gedurende deze schitterende reis in 4-sterrenhotels” en “Inclusief: Alle overnachtingen tijdens de rondreis in 4-sterrenhotels”.

 

De klacht

Klager voert aan, kort samengevat en voor zover hier relevant, dat hij zich beetgenomen voelt door de “verleidelijke” tekst van de uiting. Hierin wordt namelijk gesproken over overnachtingen in 4-sterrenhotels, terwijl klager in werkelijkheid gedurende de reis in 3-sterrenhotels heeft verbleven. Na de reis heeft klager zich hierover beklaagd bij Corendon, waarna hem een – volgens klager te geringe – financiële vergoeding is toegekend. Niettemin handhaaft klager zijn klacht dat Corendon hem niet heeft geleverd wat zij in de aanbieding van de rondreis belooft.

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

De rondreis door Cappadocië is zowel te boeken met verblijf in 3-sterrenhotels als met verblijf in 4-sterrenhotels. De reizigers maken dezelfde reis, maar worden al naar gelang hun keuze in 3- of 4-sterrenaccommodaties ingedeeld. Klager, die de rondreis Cappadocië 4* heeft geboekt, is abusievelijk door de lokale agent van Corendon vier nachten ingedeeld in een 3-sterrenaccommodatie. Klager is akkoord gegaan met de (uiteindelijke) compensatie van € 80,- die Corendon hem na de reis voor het geleden ongemak heeft aangeboden.

Corendon stelt zich primair op het standpunt dat de klacht niet-ontvankelijk dient te worden verklaard, nu de klacht alleen de contractuele uitvoering van de reisovereenkomst betreft. De Reclame Code Commissie is volgens Corendon niet de juiste instantie om een dergelijke klacht te behandelen. Secundair voert Corendon aan dat de uiting niet misleidend of een ‘lokkertje’ is. De reis is verschillende malen overeenkomstig de advertentie uitgevoerd met plaatsing in 4-sterrenaccommodaties. Dat klager abusievelijk, door een fout van een door Corendon ingeschakelde derde, een aantal nachten in een 3-sterrenhotel heeft verbleven, betekent niet dat de uiting in strijd is met de Nederlandse Reclame Code (NRC) of de Reclamecode Reisaanbiedingen, aldus Corendon.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter stelt voorop dat de beoordeling in deze zaak is beperkt tot de vraag of de reclame-uiting waarin de “rondreis Cappadocië 4*” wordt aangeboden, misleidend is. 

In de beschrijving van de rondreis wordt uitdrukkelijk vermeld dat “alle overnachtingen in 4-sterrenhotels” zullen plaatsvinden. Corendon heeft erkend dat klager een deel van de reis heeft verbleven in accommodaties met een 3-sterrenclassificatie. De voorzitter ziet hierin evenwel geen aanleiding om te oordelen dat de reclame-uiting onjuist is. Niet is gesteld of aannemelijk geworden dat Corendon stelselmatig reizigers die de reis met verblijf in 4-sterrenhotels hebben geboekt, laat onderbrengen in accommodaties met een lagere sterrenclassificatie. Het moet er daarom voor worden gehouden dat de reclame-uiting als zodanig juist is, maar dat in het specifieke geval van klager de reis door de lokale agent van Corendon niet juist is uitgevoerd. Klager heeft hiervoor een financiële compensatie ontvangen. Dit leidt tot het oordeel dat de uiting niet wegens misleiding in strijd met de NRC is. Dat klager – kennelijk – niet tevreden is over de hem geboden financiële compensatie, is geen kwestie waarover de voorzitter in het kader van een klacht over misleidende reclame kan oordelen.

Op grond van het vorenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing van de voorzitter
 

De voorzitter wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken