a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Status:

Dossiernr:

2020/00010

Datum:

10-03-2020

Uitspraak:

VT voor zover nodig

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Misleiding Beschikbaarheid

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een aan klager verzonden e-mail, voor zover daarin staat:

“Geniet met z’n tweeën van een 4-gangen diner voor slechts €14,75 p.p.!” 

“4-gangen diner voor 2”
“Keuze uit bijna 100 unieke restaurants”
“€34,50 p.p.    €14,75 p.p.”

“Geniet met z’n tweeën van een 4-gangen diner in een van de bijna 100 unieke Fletcher restaurants van €34,50 p.p. voor slechts €14,75 p.p.!”

Geheel onderaan de e-mail, in een kleiner lettertype, staat:

“Voorwaarden Fletcher Food Festival

– De unieke reserveringscode geeft recht op een 4-gangen diner voor 2 personen in één van de Fletcher hotels met uitzondering van Boutique Hotel Duinoord, Hotel Gilde, Hotel Amsterdam, Hotel-Restaurant Doorwerth-Arnhem, Hotel-Restaurant De Wageningsche Berg, Stadshotel Den Haag, Beachclub Zuiderduin, De Kalkovens en De Kromme Dissel.

– Geldig op alle dagen van de week, uitgezonderd nationale feestdagen en evenementen.
– Exclusief drank en niet geldig voor à la carte diners.
– Reserveer uw 4-gangen diner voor 2 personen t/m 15 maart 2020.

– Reserveren kan op basis van beschikbaarheid en uitsluitend via www.dinerenbijfletcher.nl.
– Reserveringen voor dezelfde dag dienen voor 17:00 uur gemaakt te worden.
– Deze actie is niet geldig in combinatie met andere acties en/of kortingen.”

“Optioneel:
– Dineren in een 4-sterren hotel of een 3-sterren hotel met een 4-sterren restaurant* voor €5 p.p. extra. Bij Hotel-Restaurant De Zeegser Duinen €7,50 p.p. extra in verband met Live Cooking. *Hotel-Restaurant Het Veluwse Bos, Hotel-Restaurant Boschoord, Hotel-Landgoed Huis Te Eerbeek, Hotel-Restaurant Dinkeloord en Hotel-Restaurant De Cooghen.”
 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

Klager stelt dat het 4-gangen diner voor 2 personen voor €14,75 p.p. enkel mogelijk is in de 3-sterren restaurants van Fletcher, dat zijn slechts 25 restaurants. Voor de 4-sterren restaurants en de 3-sterren hotels met een 4-sterren restaurant geldt een toeslag. In de voorwaarden zijn vervolgens nog 6 3-sterren restaurants uitgesloten, waardoor volgens klager in totaal maar 19 3-sterren restaurants overblijven (in plaats van de in de uiting genoemde: “bijna 100 unieke restaurants”). Klager vindt de uiting derhalve misleidend.
 

De reactie van adverteerder

In de voorwaarden wordt volgens adverteerder duidelijk uitgelegd welke hotels/restaurants zijn uitgesloten en bij welke restaurants een 4-sterren toeslag van toepassing is.

Adverteerder geeft aan dat in toekomstige uitingen het aantal restaurants, waar men voor €14,75 p.p. een 4-gangen diner voor 2 personen kan reserveren, zal worden vermeld in de voorwaarden.

Adverteerder merkt vervolgens op dat op dit moment in 20 restaurants een 4-gangen diner voor 2 personen voor €14,75 p.p. gereserveerd kan worden (dus zonder toeslag). Dit aantal wordt medio maart opgehoogd naar zo’n 90 restaurants en adverteerder zal de uiting dienovereenkomstig aanpassen. Op deze manier hebben gasten met een bestaande voucher de mogelijkheid om in zo’n 90 restaurants te reserveren voor de gecommuniceerde prijs.

 

Het oordeel van de voorzitter

Klager maakt bezwaar tegen de vermelding “Keuze uit bijna 100 unieke restaurants” in de uiting, nu het aantal restaurants waar men voor €14,75 p.p. een 4-gangen diner voor 2 personen kan reserveren volgens hem niet juist is.

Op grond van de bestreden reclame-uiting, zal de gemiddelde consument ervan uitgaan dat men voor deze actie kan kiezen uit bijna 100 restaurants. Nu blijkt dat het uiteindelijk, vanwege het aantal 3-sterren restaurants alsmede vanwege de uitsluitingen in de voorwaarden, voorlopig slechts mogelijk is om bij 20 restaurants voor de gecommuniceerde prijs een diner voor 2 personen te reserveren, acht de voorzitter de mededeling “Keuze uit bijna 100 unieke restaurants” onjuist.

Op basis van de uiting kan de gemiddelde consument in verwarring worden gebracht over het aantal restaurants en in zoverre gaat de uiting gepaard met onduidelijke en onjuiste informatie, ten aanzien van de beschikbaarheid, als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Nu de gemiddelde consument er bovendien toe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen, die hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

Adverteerder heeft aangegeven dat zij het aantal restaurants waar men gebruik kan maken van de actie zal ophogen. Adverteerder zal de uiting hierop aanpassen. Gelet op het bovenstaande zal de voorzitter de aanbeveling doen ‘voor zover nodig’.


De beslissing

De voorzitter acht de reclame-uiting in strijd met artikel 7 NRC en beveelt adverteerder, voor zover nodig, aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken