a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2019/00754

Datum:

19-12-2019

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Uitgeven

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de website Bol.com voor zover hierop staat: “Kobo Plus Onbeperkt boeken lezen én luisteren voor slechts €12,99 per maand”. Boven deze tekst staat: “414.940 boeken in Kobo Plus Lezen & Luisteren”. Verder staat in de uiting onder meer: “Grootste aanbod. Kies uit tienduizenden Nederlands- en Engelstalige boeken” en “Keuze uit meer dan 400.000 boeken”.

 

Samenvatting van de klacht

Klaagster meende dat in de uiting “onbeperkt lezen” werd aangeboden waardoor men al het aanbod op Bol.com gratis zou kunnen lezen. Het gaat echter om een geselecteerd aanbod waarbinnen weinig (minder dan 50%) nieuwe titels en vrijwel geen buitenlandse literatuur is te vinden. Inmiddels staat op de website het aantal van 419.940 maar klaagster meent dat deze tekst er eerder nog niet stond. Het aanbod is niet interessant omdat voor goede en buitenlandse boeken vaak moet worden betaald. Klaagster wenst onder meer dat adverteerder in de uiting nader specificeert welk percentage van het aanbod van Nederlandse auteurs is.

 

Samenvatting van het verweer

Uit de uiting blijkt dat men de e-books binnen het abonnement onbeperkt en zonder bijbetaling kan lezen. De term ‘onbeperkt’ ziet op deze keuze- en leesvrijheid. In de uiting wordt het aantal boeken genoemd en wordt benadrukt dat het assortiment niet oneindig is. In de uiting is een link opgenomen waarmee men kan zien welke boeken onder het abonnement onbeperkt kunnen worden gelezen. Ook op de bestelpagina wordt men geïnformeerd over de inhoud van het abonnement. Op basis van de beschikbare informatie kan een klant redelijkerwijs niet verwachten dat hij toegang krijgt tot het hele e-bookassortiment van adverteerder.

 

Het oordeel van de voorzitter

1)  Klaagster stelt dat de mededeling “Onbeperkt boeken lezen én luisteren voor slechts €12,99 per maand” onjuist is omdat het aanbod volgens haar niet onbeperkt is. Deze mededeling dient echter niet afzonderlijk te worden beschouwd, maar in combinatie met de overige teksten op de website. Bij de vraag of een reclame-uiting misleidend is, zoals de strekking van de klacht is, dient immers van de totale reclame-uiting te worden uitgegaan, in dit geval de volledige tekst op de webpagina van adverteerder waarop de bewuste aanbieding voor Kobo Plus staat, inclusief de mededeling “414.940 boeken in Kobo Plus Lezen & Luisteren”. Deze mededeling staat direct boven de zin “Onbeperkt boeken lezen én luisteren voor slechts €12,99 per maand”. Niet gebleken is dat de mededeling over het aantal boeken ontbrak op het moment dat klaagster de klacht indiende. Verder verwijst de voorzitter naar de overige teksten op de pagina over het aanbod, waaronder “Grootste aanbod Kies uit tienduizenden Nederlands- en Engelstalige boeken” en “Keuze uit meer dan 400.000 boeken”.

2)  Naar het oordeel van de voorzitter zullen de mededelingen over het aanbod in onderling verband en in de context van de totale uiting beschouwd, bij de gemiddelde consument geen onjuiste verwachtingen wekken. De totale uiting maakt immers duidelijk dat het woord ‘onbeperkt’ in dit geval niet de betekenis heeft dat het aanbod aan boeken onbeperkt is, maar dat men binnen het beschikbare assortiment van ruim 400.000 boeken zonder beperking en zonder bijbetaling van het abonnement gebruik kan maken. Dat klaagster ontevreden is over (de omschrijving van) de inhoud van het aanbod, geeft verder geen aanleiding om de uiting misleidend te achten. Duidelijk is dat het gaat om een algemeen aanbod waarover men meer of minder tevreden zal zijn. Daarbij heeft adverteerder gesteld dat men via een link in de uiting kan zien welke boeken onder het abonnement zonder bijbetaling kunnen worden gelezen. Deze link staat ook in de door klaagster overgelegde uiting. Zij had dus vooraf kunnen zien of het aanbod voldoende aan haar verwachtingen zou beantwoorden. Nu de klacht ook verder geen doel treft, beslist de voorzitter als volgt

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken