a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2020/00417

Datum:

05-11-2020

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Uitgeven

Motivatie:

Herkenbaarheid reclame

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden uiting

Het betreft een artikel op de website rijnmond.nl met de url: https://www.rijnmond.nlieuws/ 198289/Deze-schrijfster-had-verlammingsverschijnselen-totdat-ze-door-andere-voeding-haar-brein-gezond-at. In het artikel, dat in feite dezelfde titel als de url heeft, staat:
“Dat voeding van alles doet met ons lichaam is algemeen bekend. Een kilootje meer of minder, een slecht gebit door veel suikers of een slechte huid door vet voedsel. Maar dat voedingsstoffen ook onze breinbalans bewaken en hersencapaciteit versterken, wordt minder vaak verteld. De Rotterdamse schrijver [naam auteur] schreef het boek [naam boek], dat vanaf donderdag te koop is. “Als we kijken naar ons brein is het logisch dat we zien dat het bij alles betrokken is. Slapen, bewegen, presteren, concentreren; noem het maar op.” Het brein is een klein orgaan, slechts twee procent van het hele lichaam, maar toch gaat zo’n 20 tot 25 procent van de binnengekregen energie daarnaartoe. “Dat is best veel.”
Uitgehongerde hersenen
De een wordt chagrijnig of treurig als-ie trek heeft, de ander krijgt hoofdpijn of heeft weinig energie. “Veel mensen zullen dit herkennen, maar de link wordt nog niet vaak gelegd met de juiste voedingsstoffen. Dat is zonde, want hoe meer hersenen er uitgehongerd raken, hoe meer westerse ziektebeelden ontstaan zoals burn-outs. Een voedingsstoffentekort zorgt voor een disbalans.”
De schrijfster spreekt uit eigen ervaring. Ze leefde jarenlang met stress en burn-outs en dat werd op een gegeven moment zelfs zo erg, dat ze verlammingsverschijnselen kreeg. “Als ik zo door zou gaan, zou ik binnen enkele maanden in een rolstoel terechtkomen. Toen ging er een knop om. Ik wilde gezonder gaan eten en leven, maar dat is niet eenvoudig als je dat al jaren op een bepaalde manier gewend bent. Uiteindelijk kwam ik bij het brein terecht. Want als je iets wil veranderen in je leven, start dat in het breinproces.”
[naam auteur] verdiepte zich in de neurowetenschappen en orthomoleculaire geneeskunde. “Dat bij elkaar is [naam boek] geworden. Ongelooflijk gaaf wat je met je brein kunt doen als je daar de kennis van hebt.” Gezonde voedingsstoffen zitten onder meer in groente, maar ook water en omega 3 noemt ze belangrijk. “Geraffineerde suikers en bewerkte voeding zijn niet goed. Eigenlijk van zo’n 85 tot 90 procent van wat je in de supermarkt vindt, wordt ons brein op de lange termijn niet blij.”
Maar het boek bevat ook bijna tachtig recepten. “Alleen groente eten is saai, maar als je op een leuke manier gaat koken en het niet te moeilijk maakt, kun je met kruiden en lekkere recepten goede maaltijden maken. Daar worden dan niet alleen volwassenen, maar ook kinderen blij van.”

 

De klacht

Het is voor de lezer verre van duidelijk dat de uiting een advertorial is voor het boek [naam boek]

 

Samenvatting van het verweer van Rijnmond

De uiting is de uitwerking van een gesprek/interview op de radio met de auteur. De aanleiding hiervoor was het verschijnen van het genoemde boek van de auteur. Dit leek de redactie een relevant onderwerp. In het artikel wordt het boek niet nodeloos vaak genoemd of expliciet aangeprezen.

 

Samenvatting van het verweer van de auteur

De auteur heeft met verbazing kennis genomen van de klacht. Zij was met de uiting niet bekend. Het artikel is door de redactie van de website zelfstandig en zonder overleg met haar opgesteld en gepubliceerd. Het betreft een redactioneel stuk en geen advertorial. De auteur heeft geen invloed gehad op de totstandkoming van het artikel. Zij heeft ook niet betaald of een andere prestatie verricht voor de plaatsing daarvan. De auteur wijst erop dat haar naam in het artikel verkeerd is geschreven. Dat zou zeker door haar gecorrigeerd zijn indien ze vooraf van het artikel had geweten.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter begrijpt op grond van de verweren dat Rijnmond de auteur op de radio heeft geïnterviewd en naar aanleiding daarvan de uiting heeft opgesteld en op de website rijnmond.nl heeft gepubliceerd. Niet gebleken is dat de auteur bij de uiting zelf betrokken is geweest. Zij stelt daarvan niet op de hoogte te zijn geweest en wijst erop dat in de uiting haar naam verkeerd is geschreven. De auteur stelt verder dat zij niet heeft betaald of een andere tegenprestatie heeft verricht voor het publiceren van de uiting. Uitgaande van het voorgaande moet het ervoor worden gehouden dat Rijnmond geheel zelfstandig en op eigen initiatief de uiting heeft opgesteld en gepubliceerd zonder daarvoor een vergoeding of andere tegenprestatie van de auteur te hebben ontvangen. Nu aldus geen sprake is van uitlokking of beïnvloeding door de auteur, kan de uiting niet worden beschouwd als een door haar gestimuleerde mededeling in de zin van artikel 1 Nederlandse Reclame Code. Dit oordeel impliceert dat klager niet ontvankelijk is in zijn klacht, zodat wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

De voorzitter verklaart klager niet ontvankelijk in zijn klacht.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken