a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2018/00817

Datum:

13-11-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Uitzenden/ICT

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

In de televisiecommercial is sprake van een verhaallijn waarin een vrouw met een blindengeleidenhond aan het lopen is terwijl ze naar het scherm van haar smartphone kijkt. Te zien is hoe de hond haar voor diverse gevaren behoedt, gevolgd door de aftiteling BennieBlind.

 

De klacht

Klaagster is van oordeel dat de functie van een geleidehond in de commercial wordt misbruikt voor onnodige zaken als het constant kijken op een smartphone.

 

Het oordeel van de voorzitter

Uit de televisiecommercial blijkt duidelijk dat deze is bedoeld als waarschuwing voor het gebruik van de smart­phone in de openbare ruimte, waarbij ‘blind zijn’ als een metafoor wordt gebruikt. De televisiecommercial is onmiskenbaar niet bedoeld als een verwijzing naar mensen die echt blind zijn en strekt ook niet verder dan een waarschuwing voor gebruik van de smartphone op straat omdat men dan onvoldoende let op (‘blind is voor’) gevaarlijke situaties. Verder kan niet worden gezegd dat de onderhavige televisiecommercial, die tot stand is gekomen in samenwerking met KNGF geleidehonden, de grenzen van het toelaatbare te buiten gaat. Dat niet iedereen een commercial als de onderhavige zal waarderen, leidt niet tot een ander oordeel. De voorzitter beslist daarom als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken