a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2018/00870

Datum:

18-12-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Uitzenden/ICT

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van Strato, waarin een man, terwijl hij snel vaart in een speedboot op zee, Strato aanprijst voor het hosten van een website. Daarbij wordt onder meer naar snelheid verwezen door de mededeling “En met onze websitemaker maak je je eigen website supersnel” en “Strato, zo snel gaat dat”.

 

De klacht

Klager is van oordeel dat, als het geluid wordt uitgezet, de man in de commercial zeer intimiderend en agressief overkomt, waardoor de commercial als bedreigend kan worden ervaren.                        Klager meent dat de mensheid tegen deze mannen (“monsters”) beschermd moet worden.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter stelt voorop dat de televisiecommercial moet worden beoordeeld op de wijze zoals deze is bedoeld, te weten als een combinatie van beeld en geluid. Duidelijk is dat het varen op een speedboot wordt gebruikt als een verwijzing naar de beweerdelijke snelheid van de producten en diensten van adverteerder. Dat de snelheid waarmee wordt gevaren daarbij een bepaald effect op de man heeft, brengt niet mee dat de televisiecommercial in strijd met de Nederlandse Reclame Code is, zodat wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken