a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2019/00046

Datum:

31-01-2019

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Uitzenden/ICT

Motivatie:

Misleiding Ontbrekende informatie

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden uiting

Het betreft de website van BNNVara (https://programma.bnnvara.nl/persecondewijzer) voor zover hierop de volgende mededelingen worden gedaan over het televisiespel Per Seconde Wijzer: “In de kennisquiz Per Seconde Wijzer gaan twee spelers – onafhankelijk van elkaar – de strijd aan met de klok. De spelers moeten binnen 200 seconden vier vragen beantwoorden. Deze vier vragen gaan over één van de zelf gekozen categorieën, te weten; Geschiedenis, Kunst, Wetenschap, Sport of Tegenwoordige Tijd”.

 

Samenvatting van de klacht

In de uiting staat dat Per Seconde Wijzer een quiz is waarin vragen worden gesteld over één van de zelf gekozen categorieën. De eindredacteur van het programma bevestigt echter in een nieuwsartikel dat kandidaten in de vierde ronde vaak vragen krijgen uit een andere dan de zelf gekozen categorie. De uiting is daardoor misleidend en onvolledig omdat het voorgaande niet wordt vermeld. De kijker kan daardoor ten onrechte de keuze maken om naar het televisieprogramma te kijken.

 

Het oordeel van de voorzitter

De klacht is gebaseerd op vragen die een speler in de vierde ronde van het televisiespel Per Seconde Wijzer diende te beantwoorden. Deze vragen doen volgens klager geen recht aan de mededeling in de uiting dat het om vragen uit een zelf gekozen categorie gaat. Deze klacht kan niet tot het oordeel leiden dat sprake is van misleidende reclame, nu de uiting slechts in zakelijke zin de opzet van het spel omschrijft zonder aanprijzing. Daarnaast geldt dat de uiting niet het economische gedrag van de gemiddelde consument wezenlijk kan verstoren, zoals bij misleiding is vereist. De voorzitter beslist daarom als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken