a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Status:

Dossiernr:

2019/00083

Datum:

14-03-2019

Uitspraak:

VT zonder aanbeveling

Product/dienst:

Uitzenden/ICT

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een overzicht op https://keuzehulp.rekamverbindt.nl/pakkettenoverzicht. Met dit overzicht kan de consument pakketten van aanbieders van ‘Alles in 1’ pakketten vergelijken waarbij onder meer “Beschikbare snelheden” worden genoemd. Ten tijde van het indienen van de klacht werd Netrebel als goedkoopste aanbieder genoemd met een beschikbare snelheid van 1000 Mb/s.
 

Samenvatting van de klacht zoals deze na verdere toelichting luidt

Uit informatie op de website van Netrebel blijkt dat deze provider op het Rekam netwerk in Gouda geen hogere snelheid kan leveren dan 750 Mb/s. Op de website van adverteerder staat echter ten onrechte nog steeds de snelheid van 1000 Mb/s.

 

Samenvatting van het verweer

Adverteerder heeft een open netwerk waarop verschillende providers diensten aanbieden met een snelheid van 1 Gbps. Uitsluitend Netrebel haalt deze snelheid niet. Na uitgebreid onderzoek is gebleken dat het probleem niet in het Rekam-netwerk zit, maar in het netwerk van Netrebel of een ander netwerk in de verbinding van de eindgebruiker naar het internet.

 

Samenvatting van de repliek

Klager stelt dat de advertentie voor Netrebel moet worden aangepast. De oorzaak van de lagere snelheid dan de in de uiting geadverteerde snelheid is voor klager niet relevant. De consument wordt misleid door adverteerder omdat via haar website men rechtstreeks het pakket van Netrebel kan bestellen en zij voor deze provider een onjuiste snelheid noemt.

 

Samenvatting van de dupliek

Adverteerder is met Netrebel in overleg om te kijken of het probleem technisch kan worden opgelost. Als dat niet mogelijk blijkt, zal adverteerder haar communicatie daarop afstemmen.

 

Het oordeel van de voorzitter

1)  Klager maakt bezwaar tegen een reclame-uiting van adverteerder waarin ten aanzien van Netrebel een beschikbare snelheid van 1000 Mb/s wordt genoemd. Niet in geschil is dat die informatie feitelijk onjuist is, nu voor Netrebel maximaal een snelheid van 750 Mb/s mogelijk is. Voor deze zaak is verder niet van belang hoe te verklaren valt dat bij Netrebel geen hogere snelheid mogelijk is, terwijl andere providers die diensten leveren via het netwerk van adverteerder blijkbaar wel een snelheid van 1000 Mb/s halen. Het voorgaande brengt immers mee dat adverteerder geen juiste informatie heeft verstrekt over de van het pakket van Netrebel te verwachten snelheid, en daarmee over een van de voornaamste kenmerken van het product als bedoeld onder b van artikel 8.2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Verder is de voorzitter van oordeel dat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

2)  Adverteerder heeft meegedeeld dat zij haar communicatie zal aanpassen indien de geadverteerde snelheid ten aanzien van Netrebel onmogelijk blijkt. De voorzitter heeft ambtshalve geconstateerd dat inmiddels geen pakketten van Netrebel meer worden aangeboden op de website van adverteerder waarop de klacht betrekking heeft. Op grond hiervan, en ervan uitgaande dat bij de overige aanbieders wel de geadverteerde snelheid mogelijk is, zal de voorzitter gebruik maken van zijn bevoegdheid als bedoeld in artikel 12 lid 5 van het Reglement van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep, zodat een aanbeveling achterwege blijft en volstaan wordt met te oordelen als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Op grond van het voorgaande is de reclame-uiting in strijd met artikel 7 NRC.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken