a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2019/00382

Datum:

13-06-2019

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Uitzenden/ICT

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Ongeadresseerd drukwerk

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een reclamefolder van KPN NetwerkNL met de titel: “Er ligt een nieuw netwerk in uw straat”. In de brief staat onder meer:

“Het nieuwe netwerk in uw straat is gereed.

Benieuwd welke mogelijkheden dit voor u biedt? In de bijgaande folder en op kpnnetwerk.nl leest u meer over de voordelen. Tip: haal alles uit uw nieuwe netwerk! Doe de onafhankelijke Keuzehulp op kpnnetwerk.nl/keuzehulp. Daarmee geven we u persoonlijk advies over de internetsnelheid en het pakkettype dat het beste bij u past.”

Van de bestreden reclame-uiting is een fotokopie aan deze beslissing gehecht.

 

Samenvatting van de klacht

De uiting suggereert dat een onafhankelijk advies wordt gegeven, maar de keuzehulp leidt  tot een pakkettenvergelijking waarin twee van drie netwerk-aanbieders op het adres van klager niet voorkomen. Er zijn via de keuzehulp uitsluitend aanbieders op het KPN netwerk te zien en niet tevens aanbieders op de netwerken van UPC kabel en HSLnet glasvezel. Om die reden is geen sprake van een onafhankelijke keuzehulp. Ook is de uiting onjuist omdat er, anders dan in de uiting staat, geen nieuw netwerk in de straat van klager ligt. Het nieuwe netwerk ligt tussen de wijkcentrale en de straatkast.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de reclame-uiting wordt specifiek ingegaan op het nieuwe KPN netwerk dat volgens de uiting voor klager beschikbaar is gekomen. Daarbij wordt klager opgeroepen “de onafhankelijke Keuzehulp” op de website van kpnnetwerk.nl te doen. Naar het oordeel van de voorzitter is voldoende duidelijk dat deze keuzehulp specifiek ziet op het KPN netwerk dat in de uiting centraal staat. Men wordt immers opgeroepen om alles uit het nieuwe netwerk te halen en ook het internetadres voor de keuzehulp verwijst specifiek naar het netwerk van KPN. De gemiddelde consument zal de uiting daarom niet zo uitleggen dat ook (aanbieders op) andere netwerken bij de keuzehulp worden betrokken. De voorzitter leidt uit de stukken af dat de vergelijking ziet op alle internetproviders op het nieuwe KPN netwerk. In dat opzicht kan worden gesproken van een onafhankelijke keuzehulp. De boodschap van de uiting is daarbij dat klager over een nieuw netwerk kan beschikken, hetgeen niet door hem is betwist. Of dit netwerk, zoals in de uiting staat, specifiek in de straat van klager ligt of op andere wijze voor hem beschikbaar is gekomen, doet aan de juistheid van de boodschap niet af, zodat deze kwestie verder in het midden kan blijven. De voorzitter beslist daarom als volgt.

 

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken