a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2020/00199

Datum:

07-05-2020

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Uitzenden/ICT

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van Radio 538 waarin is te zien hoe een lichaam zonder hoofd een gapend hoofd (het hoofd van Frank Dane) in de armen houdt en vervolgens koffie schenkt in de mond van het hoofd, waarna het hoofd opgewekt zegt: “Goeiemorgen”. Daarbij verschijnt in beeld: “Luister naar de 538 ochtendshow”.

 

Samenvatting van de klacht

De reclame toont een onthoofd lichaam en is daardoor ongepast en schokkend. Klager verwijst naar situaties van zelfmoord en gruweldaden in oorlogssituaties.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de televisiecommercial is te zien hoe een lichaam een los hoofd koffie geeft, waarna het hoofd opgewekt “goeiemorgen” zegt. Hierbij is onmiskenbaar sprake van digitale trucage teneinde op een humoristisch bedoelde wijze op te roepen naar een bepaald radioprogramma te luisteren. Dat niet iedereen een dergelijke vorm van humor zal waarderen, brengt niet mee dat de uiting de grens van het toelaatbare te buiten gaat. Van een grimmige of schokkende uiting is geen sprake, terwijl de uiting ook niet in verband kan worden gebracht met situaties van ernstig geweld tegen het lichaam. De voorzitter acht de televisiecommercial bovendien geschikt om ook overdag te worden uitgezonden en beslist daarom als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
  

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken