a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2022/00078

Datum:

14-06-2022

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Uitzenden/ICT

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van Delta Fiber van ongeveer 34 seconden, waarin het glasvezelnetwerk van adverteerder wordt aangeprezen. In de televisiecommercial zijn drie medewerkers van Delta te zien, tijdens werktijd. Ondertussen wordt door de voice-over het volgende gezegd:

“Wij zijn Delta. Dit is Daan, onze glasvezeloog, bezeten van glasvezel, wil dat heel Nederland ongestoord online kan. En dit is Donny, onmisbaar, zorgt ervoor dat ook jij niks hoeft te missen van interactieve tv. En daar heb je Dirk, gaat wel heel ver voor de beste service. Maar ga je nu niet een beetje te ver, Dirk? Nee, natuurlijk niet. Delta levert het snelste glasvezelinternet van Nederland, van buitengebied tot binnenstad, dus waarom zou je wachten? Delta, gaat verder.”

 

De klacht

Klager beschikt al ruim 10 jaar over een glasvezelaansluiting. Adverteerder geeft in haar televisiecommercials aan over het snelste en de beste glasvezeldienst te beschikken, maar klager  kan niet overstappen naar adverteerder omdat DELTA geen glasvezeldienst aanbiedt in de regio van klager. Hierdoor is sprake van misleidende reclame, aldus klager.

 

Het verweer

Er is geen sprake van misleiding, gelet op het enkele feit dat klager de diensten niet kan afnemen in zijn woonplaats. In de bestreden reclame-uiting wordt niets gezegd over het feit dat adverteerder (op dit moment) in alle plaatsen van Nederland glasvezel levert, noch dat adverteerder het ‘beste’ netwerk van Nederland heeft.

Volgens adverteerder is het algemeen bekend dat geen enkele provider 100% dekking biedt in Nederland met betrekking tot het leveren van tv- en internetdiensten. Dit geldt temeer voor de levering van bovengenoemde tv- en internetdiensten over glasvezel.

 

Het oordeel van de voorzitter

1.       De voorzitter vat de klacht aldus op dat klager bezwaar maakt tegen de commercial omdat het voor klager niet mogelijk is om van het door adverteerder aangeprezen glasvezelnetwerk gebruik te maken omdat adverteerder geen glasvezeldienst in zijn regio aanbiedt. Dit terwijl adverteerder aangeeft de snelste en beste glasvezeldienst aan te bieden, aldus klager. De voorzitter oordeelt hierover als volgt.

2.       De voorzitter heeft kennisgenomen van de televisiecommercial, waartegen de klacht is ingediend. In lijn met hetgeen de Commissie heeft overwogen in dossier nr. 2022/00117, is de voorzitter van oordeel dat uit de onderhavige commercial voldoende duidelijk blijkt dat niet alle plaatsen op het glasvezelnetwerk van DELTA zijn aangesloten aangezien in de commercial te zien is hoe dit netwerk wordt uitgebreid. De gemiddelde consument zal hieruit afleiden dat nog niet geheel Nederland van het glasvezelnetwerk van DELTA gebruik kan maken. Het feit dat klager op dit moment geen gebruik kan maken van de diensten van adverteerder omdat adverteerder haar diensten niet in deze regio aanbiedt, maakt de bestreden uiting om die reden niet misleidend.

3.       Op grond van het voorgaande treft de klacht van klager geen doel.

 

De beslissing van de voorzitter

De voorzitter wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken