a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2022/00085

Datum:

05-04-2022

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Uitzenden/ICT

Motivatie:

Misleiding Ontbrekende informatie

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een uiting van Ziggo op de website https://www.ziggo.nl/televisie/kabel-tv.

Daarin staat onder het kopje:

“Kabel TV

 20,95 per maand” onder meer:

“Goede tv begint digitaal” 

(…)

“v Online tv met Ziggo GO. Binnen, buiten, overal!
    Niet alleen met je tv zap je lekker. Dat doe je ook met je laptop of tablet in bed, of onderweg
    met je smartphone. Overal waar internet is, kijk je online naar je favoriete programma met de
    Ziggo GO app. Je hebt toegang tot alle zenders van Kabel TV, inclusief Ziggo Sport. Zowel in
    Nederland als in de EU.

 

Samenvatting van de klacht

Er wordt een kabelpakket aangeboden, waarbij wordt gesteld dat je overal televisie kan kijken, waar internet is. Er wordt echter niet duidelijk aangegeven dat je zonder Ziggo internet geen televisie kan kijken met de Ziggo GO app op een Apple TV. Zodra je dit namelijk doet, wordt meegedeeld: “Helaas, je kan deze video volgens afspraak met de content aanbieder vanaf dit ip netwerk niet bekijken.”.

In de bestreden uiting wordt te zeer benadrukt dat je overal kan kijken, waar een internetverbinding is. Niet is vermeld dat er wel degelijk uitzonderingen bestaan.
 

Samenvatting van het verweer

De bestreden uiting ziet op het gebruik van de Ziggo GO app. Er moet onderscheid worden gemaakt tussen de Ziggo GO app, die via een smartphone, tablet of laptop te gebruiken is, en de TV app, waarmee internetklanten op smart televisies Ziggo GO kunnen gebruiken.
Alle klanten met een televisieabonnement, waaronder een Kabel TV abonnement, kunnen de Ziggo GO app downloaden om online (live) televisie, films en series te kijken via een smartphone, tablet of laptop in de gehele EU. Om de app te kunnen gebruiken, is het wel noodzakelijk dat het device waarop de klant wil kijken verbinding heeft met internet. Het maakt hierbij niet uit of de klant een internetverbinding van Ziggo of van een andere aanbieder heeft.
Voor het gebruik van de Ziggo GO app op een smart televisie (de ‘TV app’) is wel een
internetverbinding van Ziggo vereist. Vanwege afspraken met contentpartijen is het Ziggo ook niet toegestaan om de TV app via andere internetverbindingen aan te bieden. Dit wordt veelvuldig op adverteerders website uitgelegd, onder andere op de pagina ‘Ziggo GO tweede TV’ (https://www.ziggo.nl/televisie/ziggo-go/ziggo-go-tweede-tv). Adverteerder verwijst naar desbetreffende afdrukken van de website, die als bijlagen 1 en 2 bij het verweer zijn overgelegd.

De bestreden uiting op de pagina over Kabel TV ziet niet op de TV app, maar op de reguliere Ziggo GO app voor smartphone, tablet en laptop. Dit wordt ook duidelijk uit de tekst van de uiting, waarin staat dat een klant online televisie kan kijken op “je laptop of tablet in bed, of onderweg met je smartphone”. Er wordt in de bestreden uiting en op de bijbehorende webpagina uitdrukkelijk niet gerefereerd aan of geadverteerd met het kijken van Ziggo GO via een app op een (smart) televisie, nu dit bij dit specifieke pakket niet mogelijk is.

 Ziggo concludeert dat de uiting niet onjuist of misleidend is.

 

Het oordeel van de voorzitter 

Klager maakt bezwaar tegen de bestreden uiting, omdat daarin -naar zijn mening- niet duidelijk wordt aangegeven dat je zonder Ziggo internet geen televisie kan kijken met de Ziggo GO app via Apple TV. De voorzitter oordeelt hierover als volgt.

Gelet op de tekst van de bestreden uiting, waarin onder de aanhef “Online tv met Ziggo GO. Binnen, buiten, overal!” wordt gesproken over zappen “met je laptop of tablet in bed, of onderweg

met je smartphone” en gesteld wordt: “Overal waar internet is, kijk je online naar je favoriete programma met de Ziggo GO app”, is voor de gemiddelde consument voldoende duidelijk dat de uiting specifiek betrekking heeft op “online” televisie kijken met de genoemde apparaten via de Ziggo GO app, en niet op televisie kijken via een (smart) televisie. In de uiting wordt niet gesuggereerd dat men via elke internetverbinding op smart televisies Ziggo GO kan gebruiken.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De voorzitter wijst de klacht af.  

 

 

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken