a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2019/00650

Datum:

17-10-2019

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Vervoer

Motivatie:

Strijd met wet

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een video van Skoda op Facebook in het kader van “Zaterdaghulp voor wielerclub maatje meer”. In de video wijst adverteerder op de mogelijkheid zich aan te melden voor een materiaalwagen voor racefietsers. In de video is onder meer te zien hoe een groep racefietsers, aangevoerd door een vrouw, een andere groep racefietsers, mannen, passeert. Een van de mannen die aan het inhalen is, roept: “pak ze, pak die wijven”.

 

Samenvatting van de klacht

De woorden “pak ze, pak die wijven” kunnen worden opgevat als een negatieve benaming voor de vrouw of voor de groep mannen die ingehaald wordt. De televisiecommercial bevat daardoor een vorm van discriminatie op grond van geslacht en kan worden opgevat als een vorm van discriminatie op basis van seksuele geaardheid. Dit is in strijd met artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de televisiecommercial zijn beelden te zien die blijkbaar bedoeld zijn om aan te sluiten bij de cultuur van racefietsers. De mededeling “pak ze, pak die wijven” dient in dat kader te worden bezien. Uit de context van de beelden blijkt dat deze mededeling niet letterlijk dient te worden opgevat en ook niet discriminerend is bedoeld, maar dat het een grappig bedoelde opmerking is richting de racefietsers die worden ingehaald. De voorzitter beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken