a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2020/00182

Datum:

28-04-2020

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Vervoer

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van Toyota waarin respectievelijk is te zien hoe een jonge vrouw een lopende kraan dichtdraait, de kamerthermostaat lager zet, een plastic fles die bij het restafval is gedaan in de juiste afvalbak doet en een openstaande koelkastdeur sluit. Vervolgens ziet zij een witte Toyota (“De nieuwe generatie hybrid”) staan en start deze. Hierna trekt ze snel op en neemt een bocht waarna is te zien hoe de auto in een lege straat verder rijdt.

 

Samenvatting van de klacht en de nadere toelichting door klager

De vrouw knalt de weg op vanaf een uitrit. Klager acht dit onverantwoord en slechte voorlichting die aangepast moet worden. Het gaat klager om de manier van rijden, waarbij gesuggereerd wordt dat de vrouw met veel enthousiasme en veel te snel, zonder uit te kijken vanuit een uitrit de openbare weg oprijdt. Dit is gevaarlijk. Een meer verantwoorde manier van omgang met een principieel dodelijk vervoermiddel is nodig.

 

Het oordeel van de voorzitter

De klacht is specifiek gericht tegen de beelden van het wegrijden en het nemen van een bocht. Dat dit, zoals klager stelt, gebeurt zonder uit te kijken, blijkt niet uit de televisiecommercial. Ook verder kan niet worden gezegd dat sprake is van (zeer) gevaarlijk rijgedrag of aansporing tot dergelijk gedrag. Nu de klacht om die reden niet kan slagen, beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
  

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken