a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2020/00392

Datum:

23-11-2020

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Vervoer

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Ongeadresseerd drukwerk

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een advertentie in de reclamefolder van BCC van week 34 – 2020, waarin onder de kop “OPTIMAAL STEPPLEZIER” vier e-steps worden aangeboden. Boven in de advertentie, naast de eerste van de vier aangeboden steps, staat de volgende tekst:
“Moeiteloos van A naar B!
E-steps zijn ideaal voor afstanden die je liever stept dan loopt.
In slechts een paar uur is de motor opgeladen en ben je zo een paar kilometer verder. De afstand en de snelheid zijn afhankelijk van het lichaamsgewicht en de rijstijl van de bestuurder.
Let op! De meeste e-steps zijn momenteel in Nederland niet toegestaan op de openbare weg.”
Vervolgens zijn vier e-steps afgebeeld met daarbij vermeld de respectievelijke prijzen en kenmerken. Voor zover hier relevant worden de volgende kenmerken genoemd:
“DENVER elektrische kinderstep
SCK-5300; Maximaal 6 km/u
Met snelheidsbegrenzer
Bereik van 6 km
(…)
Geschikt voor kinderen tot 50 kg.
CECOTEC elektrische step
BONGO SERIE A CONNECTED; Maximaal 25 k/u
Bereik van 20 km bij gewicht van 71 kg in eco stand
(…)
Maximaal gewicht 120 kg.
DENVER elektrische step
SEL-65220 ZWART; Maximaal 20 km/u
Bereik van 12 km
(…)
Maximaal gewicht 100 kg.
NINEBQT by Seagway elektrische step
E22E ZWART; Maximaal 20 km/u
Bereik van 22 km
(…)”

Samenvatting van de klacht

De klager vindt de uiting misleidend, omdat de steps geen RDW-goedkeuring hebben en daarmee niet zijn toegelaten op de openbare weg, terwijl dat wel wordt gesuggereerd met de vermelding van de maximum te behalen snelheid en afstand en de tekst “Moeiteloos van A naar B” bovenaan de advertentie. Door deze misleidende suggestie is de reclame mogelijk ook gevaarlijk voor de gebruikers van de steps, wat volgens klager vaak kinderen zijn.

Samenvatting van het verweer

Volgens BCC is van misleiding geen sprake omdat zij in de uiting een duidelijke, begrijpelijke en ondubbelzinnige waarschuwing geeft dat de meeste steps in Nederland niet op de openbare weg zijn toegestaan. Zij houdt dus geen essentiële informatie verborgen. De opmerking “Moeiteloos van A naar B!” maakt dit niet anders. Deze tekst suggereert niet dat de steps op de openbare weg zijn toegestaan. Elektrische steps kunnen immers als handig vervoermiddel worden gebruikt op privéterreinen, vakantieparken, (school)pleinen en in parken.
BCC omschrijft de voornaamste kenmerken van de steps, zoals het merk, type, prijs, maximum te behalen snelheid en het bereik in kilometers, op een juiste, duidelijke en ondubbelzinnige wijze. Het vermelden van de maximum te behalen snelheid en het bereik in kilometers leidt niet tot de conclusie dat de steps op de openbare weg mogen worden gebruikt, aangezien dergelijke afstanden en snelheden ook op toegestane plekken kunnen worden bereikt en dit juist voor de consument belangrijke informatie is.
Desgevraagd deelt BCC mee dat van de vier aangeprezen steps de Denver elektrische kinderstep SCK-5300 wel is toegestaan op de openbare weg.

Het oordeel van de Commissie

1.  De klacht werpt de vraag op of in de uiting in strijd met de werkelijkheid wordt gesuggereerd dat de aangeprezen e-steps zijn toegelaten op de openbare weg, en de uiting om die reden misleidend is.
2.  Deze klacht kan naar het oordeel van de Commissie niet slagen. In de uiting wordt uitdrukkelijk ervoor gewaarschuwd dat de meeste elektrische steps momenteel in Nederland niet zijn toegestaan op de openbare weg. Deze waarschuwing wordt niet ontkracht door de mededeling “Moeiteloos van A naar B!” of door de vermelding van de maximaal te behalen snelheden en afstanden. Op grond van de voorafgaande uitdrukkelijke waarschuwing zal de gemiddelde consument begrijpen dat de in de uiting genoemde prestaties van sommige steps niet op de openbare weg mogen worden benut. Vermelding van de waarschuwing (“Let op! De meeste e-steps zijn momenteel in Nederland niet toegestaan op de openbare weg”) zou immers geheel overbodig zijn als alle in de uiting genoemde steps wél toelaatbaar zouden zijn op de openbare weg.
3.  Gelet op het voorgaande wordt als volgt beslist.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken