a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2020/00393

Datum:

21-09-2020

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Vervoer

Motivatie:

Misleiding Prijs(vermelding)

Medium:

Buitenreclame

De bestreden reclame-uitingen

Het betreft:

1.

Een abri-affiche met de volgende tekst:  

“WEER NAAR SCHOOL

 SAMEN MET BABBOE

                              € 100

                           KORTING

                    OP EEN BAKFIETS

BABBOE.nl              

2.

Een uiting op babboe.com waarin onder meer staat:
“We gaan weer naar school!

 € 100 korting op de aanschaf van een bakfiets”.

                         

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

Op 1 juni maakte klaagster een screenshot van het aanbod van een Babboe bakfiets die zij, als zij voldoende zou hebben gespaard, graag wilde kopen, namelijk een Babboe Curve-E – Houten bak. Deze fiets kostte toen € 2499,-. Op 11 augustus 2020 zag klaagster het onderhavige kortingsaanbod. Vervolgens bezocht zij de website en constateerde ze dat voornoemde fiets inmiddels € 2599,- kost. Bij gebruikmaking van de korting zou klaagster weer de originele prijs van € 2499,- betalen, die zij in juni ook al betaald zou hebben. Klaagster stelt: “Wellicht mag dit gewoon”, maar zij stoort zich dermate aan dergelijke reclame, dat zij een klacht indient.

 

Het verweer     

Het verweer wordt als volgt samengevat.

Normaliter verhoogt adverteerder haar prijzen in januari/februari. Dat is dit jaar niet gebeurd. Door  de wereldwijde impact van Covid-19 stegen adverteerders kostprijzen echter significant en was een prijsverhoging per 1 juli 2020 op een aantal modellen noodzakelijk, waaronder de Babboe Curve. De Back to school actie is geruime tijd na de prijsverhoging gestart op 17 augustus en loopt tot 6 september. Het gaat om een tijdelijke korting. Adverteerder is zeker niet van plan om haar prijzen na deze actie te verlagen.

 

Het oordeel van de voorzitter 

De bestreden uitingen dateren van 11 augustus 2020 en daarin wordt een korting van € 100,- op een bakfiets aangeboden. Adverteerder heeft bij verweer meegedeeld dat een aantal van haar fietsen, waaronder de in de klacht bedoelde Babboe Curve, per 1 juli 2020 in prijs verhoogd zijn, dat de onderhavige actie loopt van 17 augustus 2020 tot 6 september 2020 en dat zij niet van plan is om haar prijzen na de actie te verlagen. De voorzitter ziet geen aanleiding om de juistheid van deze mededelingen in twijfel te trekken.

Weliswaar heeft de voorzitter er begrip voor dat het voor klaagster teleurstellend is dat de fiets van haar voorkeur in het kader van de kortingsactie even duur zou zijn als destijds in juni 2020, vóór de prijsverhoging, maar dat betekent niet dat de onderhavige reclame-uitingen ontoelaatbaar is, nu sprake is van daadwerkelijke korting ten opzichte van de vóór die actie, sinds 1 juli 2020 geldende prijs.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De voorzitter wijst de klacht af.   

 

 

 

 

 

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken