a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2021/00216

Datum:

29-07-2021

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Vervoer

Motivatie:

Misleiding Ontbrekende informatie

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft, naar de voorzitter begrijpt, de website www.bahn.de voor zover hierop een treinticket kan worden geboekt waarmee men één dag onbeperkt kan reizen.

 

Samenvatting van de klacht en de nadere toelichting door klaagster

Er wordt geadverteerd met het ‘Schöner Tag Ticket’ waarmee men op bepaalde tijdstippen één dag onbeperkt kan reizen in Noordrijn-Westfalen (Duitsland) met alle regionale treinen van alle spoorwegmaatschappijen. Dit geldt ook voor het traject in Nederland van/tot Arnhem. Klaagster heeft het ticket gekocht maar dit bleek volgens de treinconducteur niet te gelden voor de ICE trein die van Arnhem naar Keulen rijdt. Klaagster vindt dit een behoorlijke beperking op ‘onbeperkt reizen bij alle spoorwegmaatschappijen’. Klaagster kon met deze uitzondering geen rekening houden. Door het ontbreken van deze essentiële informatie is de reclame-uiting misleidend.

 

Het oordeel van de voorzitter

Klaagster noemt in de klacht het ‘Schoner Tag Ticket’. In het dossier bevindt zich niet een reclame-uiting waarin specifiek dit ticket wordt aangeprezen. Wel heeft de voorzitter een print aangetroffen met betrekking tot “het Regionaal Ticket NRW”. De voorzitter neemt aan dat de klacht specifiek tegen deze uiting is gericht. Daarin wordt steeds gesproken over “Regionaal Ticket NRW” en wordt toegelicht dat dit ticket geldig is in “alle regionale treinen van alle spoorwegmaatschappijen”. Duidelijk is derhalve dat het om een ticket voor regionale treinen gaat en niet (tevens) om een ticket voor internationale ICE treinen. Nu de ICE trein een internationale hoge snelheidstrein is, zal de gemiddelde consument begrijpen dat reizen met die trein niet onder de aanbieding valt.
Op grond van het voorgaande beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
  

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken