a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2021/00595

Datum:

25-01-2022

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Vervoer

Motivatie:

Misleiding Ontbrekende informatie

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft uitingen op de website van adverteerder voor nieuwe fietsen waarbij — voor zover van belang — staat “al vanaf € 1.395” en “nu met € 700 inruilkorting”.

Samenvatting van de klacht

Klager vindt de uitingen op de website van adverteerder misleidend, omdat er staat dat er elektrische fietsen al vanaf € 1.395 te koop zijn en er nu een inruilvoordeel is van € 700.
Deze inruilkorting geldt helemaal niet voor de in uitingen getoonde modellen. De inruilkorting geldt alleen bij aanschaf van een ‘Launch Edition’ met een prijs van € 2.549 en alleen bij inruil van een E-bike. De inruilkorting bij een gewone fiets is € 500.

Samenvatting van het verweer

Bij iedere uiting wordt duidelijk aangegeven welke voorwaarden er gelden om in aanmerking te komen voor inruilkorting. Zo staat er onder meer: “*Let op: inruilkorting geldig bij aankoop van een Launch Edition e-bike. Maximaal 1X inruilkorting bij per aangeschafte Amslod E-bike. € 700 inruilkorting geldt bij inruil van gebruikte elektrische fiets. Bij inruil van gebruikte normale fiets geldt € 600 inruilkorting […].”
Desgevraagd heeft adverteerder aangegeven dat onder elke fiets op de website en op de actiepagina de voorwaarden staan.

Het oordeel van de voorzitter

Klager maakt bezwaar tegen de bestreden uitingen op de website van adverteerder voor zover daarin staat dat de elektrische fietsen al vanaf € 1.395 te verkrijgen zijn en er nu een inruilvoordeel € 700 is. In een later stadium blijkt dat een ‘Launch Edition’ van de fiets moet worden aangekocht met een prijs van € 2.549 om in aanmerking te komen voor de inruilkorting van € 700. Deze klacht slaagt en dit wordt als volgt toegelicht. 
Adverteerder stelt dat de door klager genoemde voorwaarden bij iedere uiting staan. Voor zover de voorzitter op basis van de overgelegde stukken kan constateren, ontbreekt deze tekst in de uitingen waarin de diverse fietsen met inruilkortingen worden genoemd. Ook bij de algemene uiting, waar het in deze klacht om gaat, dat fietsen vanaf € 1350,- zijn te verkrijgen met een inruilkorting van € 700, ontbreken de voorwaarden en is er ook geen verwijzing naar voorwaarden. Voor de  gemiddelde consument is dan ook onvoldoende duidelijk dat het algemene, absolute  aanbod niet voor alle fietsen van adverteerder geldt. Dat de voorwaarden elders op de website wel worden genoemd maakt dat niet anders.
De bestreden uiting is hierdoor in strijd met artikel 8.3 van de Nederlandse Reclame Code (NRC), waarin staat dat het misleidend is essentiële informatie die de gemiddelde consument nodig heeft om een geïnformeerd besluit over een transactie te nemen, te laat te verstrekken. Omdat de gemiddelde consument er bovendien toe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.
Op grond van het voorgaande wordt als volgt beslist.

De beslissing van de voorzitter

De voorzitter acht de uiting in strijd met artikel 7 van de NRC en beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken