a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2022/00104

Datum:

16-03-2022

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Vervoer

Motivatie:

Herkenbaarheid reclame

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden uiting

Het betreft de website 1limburg.nl voor zover daarop een artikel staat met de titel: “Maastricht Airport brengt je deze zomer naar deze 13 plekken”. In het artikel staat onder meer:
“Zeven landen
In het zomerseizoen, van 1 april tot 31 oktober, kunnen passagiers vliegen naar zeven verschillende landen. Dat zijn Kroatië (Zadar), Spanje (Alicante, Barcelona en Mallorca), Italië (Bari) en Engeland (Londen).
Oost-Europa
Corendon vliegt daarnaast ook nog naar Oost-Europese bestemmingen als Rhodos, Kos, Zakynthos en Heraklion in Griekenland, Antalya en Bodrum in Turkije en Bourgas in Bulgarije.
MAA laat daarnaast weten dat er geen vroege vluchten, net na 06:00 uur, en geen late landingen (net voor 23:00 uur) gepland zijn.”

 

Samenvatting van de klacht

1Limburg maakt via de bestreden uiting op verkapte wijze reclame voor MAA. Dit klemt te meer omdat 1Limburg een publieke zender is die door de overheid wordt ondersteund en die daarom wordt geacht in zijn berichtgeving neutraal te zijn.

 

Samenvatting van het verweer van MAA

De klacht gaat niet over een reclame van MAA. 1Limburg heeft zelfstandig een nieuwsitem gemaakt van een nieuwsbericht op de website van MAA. MAA is hiervoor niet verantwoordelijk.

 

Samenvatting van het verweer van 1Limburg

De klacht heeft betrekking op een artikel dat louter en alleen is gemaakt op initiatief van de redactie van 1Limburg. Het is geen commerciële uiting. De redactie ziet het als zijn opdracht te berichten over ontwikkelingen die van belang zijn voor Limburg, waaronder ontwikkelingen op en rond MAA. Dat gebeurt op een neutrale en feitelijke manier. Omdat het een klein vliegveld is en het enige in Limburg, vindt 1Limburg het relevant ook te berichten over maatschappijen die op MAA vliegen en de bestemmingen waarop met passagiers wordt gevlogen. Dit gebeurt als service naar het publiek, maar ook omdat de informatie relevant is in het kader van de discussie over de toekomst van MAA. MAA is een belangrijke economische factor in de regio, ook in termen van werkgelegenheid.

 

Het oordeel van de voorzitter

Klager stelt dat de bestreden uiting is bedoeld als reclame voor MAA. De voorzitter oordeelt hierover als volgt. In de uiting, waarbij MAA volgens beide verweerders niet is betrokken, wordt op feitelijke wijze gemeld naar welke bestemmingen men vanaf dit vliegveld kan vliegen. Verder worden mededelingen gedaan over de tijden gedurende welke niet wordt gevlogen. 1Limburg heeft toegelicht waarom zij deze informatie relevant acht voor het publiek in de regio waarop zij zich richt. Op grond van hetgeen verweerders stellen, dient de uiting als een zelfstandig redactioneel artikel te worden aangemerkt. Nu geen sprake is van reclame, beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande is klager niet ontvankelijk in zijn klacht. .

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken