a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2022/00152

Datum:

12-04-2022

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Vervoer

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van Carglass waarin is te zien hoe een sterretje in de voorruit wordt gerepareerd door middel van kunsthars.

 

Samenvatting van de klacht en de nadere toelichting door klager

Klager heeft bij adverteerder een sterretje laten repareren. Hij verkeerde op grond van de televisiecommercial in de veronderstelling dat het sterretje na de reparatie onzichtbaar zou zijn. Volgens klager wekt de televisiecommercial deze suggestie doordat men geen beschadiging meer ziet nadat het sterretje is gerepareerd. Het blijkt echter dat onzichtbaar repareren niet mogelijk is. Klager acht om die reden de reclame-uiting misleidend.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter heeft in verband met de klacht kennis genomen van drie televisiecommercials waarin telkens is te zien hoe een sterretje in de voorruit wordt gerepareerd. Het is de voorzitter niet duidelijk geworden tegen welke specifieke televisiecommercial klager bezwaar maakt. Echter, ook indien de drie televisiecommercials elk afzonderlijk worden bekekenen, kan de klacht niet slagen. De boodschap van de televisiecommercials is niet dat na de reparatie het sterretje onzichtbaar is (dit wordt niet beweerd), maar dat de reparatie de ruit sterker maakt. De beelden tonen de reparatie maar niet de mate waarin de reparatie van invloed is op de zichtbaarheid van het sterretje.

Op grond van het voorgaande beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken