a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Dossiernr:

2018/00725

Datum:

12-11-2018

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Maatschappelijk (on)verantwoord

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een commercial waarin onder andere een man in blauw pak te zien is die meerijdt op een, met kratten Bavaria bier volgeladen, heftruck.

 

De klacht

Volgens klager ziet de chauffeur van de heftruck niet waar hij rijdt, doordat de heftruck volgeladen is met bierkratten. Ook rijdt er een persoon mee. Volgens klager zijn dit twee grove schendingen van het veilig werken met een heftruck, omdat men met een hoge lading achteruit moet rijden en omdat een heftruck een eenpersoonsvoertuig is.

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat. Volgens adverteerder is het duidelijk dat het een commercial met een knipoog betreft en dat het niet gaat om een instructiefilm “hoe om te gaan met een heftruck” en ook niet om een film die het dagelijks leven op de brouwerij laat zien. Er is geen sprake van een nabootsing van de werkelijkheid. Het lijkt adverteerder zeer onwaarschijnlijk dat heftruckchauffeurs na het zien van de onderhavige uiting opeens hun opleiding en professionaliteit laten varen en menen dat wat te zien is in de commercial in werkelijkheid ook mag. Volgens adverteerder komt het regelmatig voor dat er in een commercial sprake is van in potentie enig gevaarzettend gedrag, maar dit maakt nog niet dat de betreffende commercial ontoelaatbaar zou zijn.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de commercial is te zien dat de hoofdpersoon meerijdt op een heftruck welke volgeladen is met kratten bier. Hierdoor is sprake van een, volgens klager, gevaarlijke en niet toegestane gedraging. Dit brengt echter nog niet mee dat de reclame-uiting om die reden ontoelaatbaar is. De bewuste scène duurt slechts kort en speelt in het geheel van de commercial een rol van ondergeschikte betekenis. De aanprijzing ziet immers op Bavaria bier en wat “Bavaria bier nou zo Bavaria maakt”. Van de onderhavige commercial gaat niet de boodschap uit dat men de getoonde situatie zou moeten navolgen. Op grond van het voorgaande gaat de televisiecommercial de grens van het toelaatbare niet te buiten en wordt als volgt beslist.

 

De beslissing van de voorzitter
  

De voorzitter wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken