a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Dossiernr:

2018/00827

Datum:

15-11-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Misleiding Prijs(vermelding)

Medium:

Verpakking en etikettering

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de prijs aanduiding op een schap waarin een “piccolostaaf” wordt aangeboden waarop staat:

“AH piccolo sp staaf

                                               82,5GR

                                               0.99”

Op de verpakking van de “AH piccolostaaf sp staaf” staat voor zover van belang:

“inhoud            bedrag

2 stk                1,98 €”

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat. Klager maakt bezwaar tegen de uiting omdat de prijsaanduiding op het schap doet vermoeden dat in de verpakking 82,5 gram “piccolostaaf” zit die verkocht wordt voor €0,99. Volgens klager is op de verpakking van de “piccolostaaf” geen gewicht vermeld maar slechts, klein en achterop, de inhoud van “2 stuks” en dat deze staven €1,98 kosten. De consument moet aannemen dat er sprake is van een gewicht van 165 gram. Volgens klager is de prijsaanduiding op het schap misleidend omdat de gemiddelde consument een besluit tot aankoop van het product genomen kan hebben, op basis van die aanduiding, welke beslissing hij niet genomen zou hebben als duidelijk was geweest dat de prijs van de inhoud van de verpakking in werkelijkheid het dubbele is. De misleiding wordt versterkt door de doorzichtige verpakking, doordat het lijkt alsof de genoemde prijs van €0,99 van toepassing is op wat je ziet. Op de prijsaanduiding staat ook niet €0,99 per 82,5 gram maar twee mededelingen: dit product is 82,5 gram en de prijs is €0,99, aldus klager.

 

Het oordeel van de voorzitter

Op de prijsaanduiding bij het schap “piccolostaven” staat uitdrukkelijk vermeld dat 82,5 gram “piccolostaaf” €0.99 kost. Dit is ook op te maken uit de verpakking, nu daarin twee staven worden aangeboden die, zo blijkt uit de verpakking, €1,98, het dubbele voor twee stuks, kosten.

Naar het oordeel van de voorzitter maakt de prijsaanduiding op het schap en de verpakking voldoende duidelijk dat de prijs per “piccolostaaf” €0,99 bedraagt en een staaf kennelijk 82,5 gram weegt. De voorzitter acht het daarom niet aannemelijk dat de gemiddelde consument zal veronderstellen dat de prijsaanduiding op het schap inhoudt dat men twee “piccolostaven” kan kopen, die tezamen 82,5 gram wegen, voor €0,99,-. Nu van misleiding geen sprake is, wordt de klacht afgewezen.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken