a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Dossiernr:

2018/00872

Datum:

18-12-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Radio

De bestreden reclame-uitingen

Het betreft een televisie- en een radiocommercial van KFC – Kentucky Fried Chicken voor Popcorn Chicken. In de radiocommercial zegt een mannenstem meermaals “tok, tok”, “Popcorn chicken”, “tok, pop”. In de televisiecommercial ziet men op een rode achtergrond verspringende popcorn chickenstukjes, waarbij wordt gezegd: “Popcorn chicken, pop, pop”.

 

De klacht

Klaagster maakt bezwaar tegen het feit dat op de onderhavige wijze reclame wordt gemaakt voor het product Popcorn Chicken. De kippen (door klaagster aangeduid als “plofkippen”) klinken vrolijk maar hebben een naar en kort leven. Adverteerder zorgt ervoor dat de misstanden in de vleesindustrie in stand worden gehouden en de commercials zijn misleidend.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter stelt voorop dat de bezwaren van klaagster met betrekking tot het door adverteerder gebruikte vlees, ook indien die bezwaren terecht zijn, niet kunnen meebrengen dat adverteerder geen reclame zou mogen maken voor het product ‘Popcorn Chicken’. Van de commercials gaat verder niet de suggestie uit dat het in het product verwerkte vlees aan bepaalde maatstaven voldoet op het gebied van dierenwelzijn. Het enkele feit dat de kippen volgens klaagster vrolijk zouden klinken, leidt niet tot een ander oordeel. Om die reden wordt beslist als volgt. 

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken