a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Dossiernr:

2018/00886

Datum:

19-12-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft het een televisiecommercial voor Becel waarin onder meer wordt gezegd: “Planten zijn de nieuwe koeien. Ja, echt. Ze staan het hele jaar in de wei”. Hierbij verschijnt in beeld: “Het hele jaar in de wei”. Vervolgens wordt gezegd dat planten zaden geven die een bron zijn van omega-3, wat goed is voor het hart, en dat men dit in de vorm van Becel op het brood kan smeren.

 

De klacht

De claim dat planten een heel jaar lang in de wei staan is onjuist. Planten groeien niet in een wei maar op een akker. Verder staan planten niet het hele jaar buiten maar maximaal 10 maanden. Voor koeien is dit 120 dagen per jaar. Door de commercial lijkt het net of koeien nooit buiten staan.

 

Het oordeel van de voorzitter

Klaagster stelt dat de reclame onjuiste mededelingen bevat over de plaats waar planten die zaden geven groeien en over de periode gedurende welke dat gebeurt. Ook indien deze stelling juist is, brengt dat niet mee dat de televisiecommercial als geheel genomen onjuist of misleidend is. De boodschap daarvan is immers dat Becel, dankzij de daarin verwerkte zaden, omega-3 bevat dat goed is voor het hart. Of de planten die voor Becel worden gebruikt groeien in een wei of op een akker doet daarbij niet ter zake, evenmin als de periode gedurende welke dat gebeurt. Tot slot gaat van de televisiecommercial niet de suggestie uit dat koeien nooit buiten zouden staan. Op grond van het voorgaande wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken