a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Dossiernr:

2020/00177

Datum:

20-05-2020

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Verpakking en etikettering

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de verpakking van Boermarke Vla-Dessert Vanille. De ingrediëntenlijst op het etiket vermeldt onder meer: “aroma”.

 

Samenvatting van de klacht

Klager stelt dat de verpakking misleidend is omdat het product geen vanille bevat en niet naar vanille smaakt, maar desondanks wel Vla-Dessert Vanille wordt genoemd. Klager verwijst in de klacht naar de webshop van ‘Bidfood’ waar het product kan worden besteld.

 

Samenvatting van het verweer

Voor het product wordt gebruik gemaakt van een natuurlijk vanille aroma en een natuurlijk Bourbon vanille aroma. Dit zijn ingrediënten die afkomstig zijn van echte vanille-bestanddelen en die in de ingrediëntenlijst worden aangeduid als ‘aroma’ overeenkomstig de eisen van Verordening 1169/2011. Omdat het product echte vanille-bestanddelen bevat, is het toegestaan om hiervoor de benaming ‘vanillevla’ te bezigen en het product als zodanig te presenteren op de verpakking. De mening van klager dat het product niet naar vanille smaakt, is subjectief en speelt geen rol bij de vraag of de benaming is toegestaan.

 

Het oordeel van de voorzitter

Klager stelt dat het product geen vanille bevat en niet naar vanille smaakt, waardoor het op de verpakking ten onrechte ‘Vla-Dessert Vanille’ wordt genoemd. Adverteerder heeft daarentegen gesteld dat voor het product gebruik is gemaakt van natuurlijk vanille aroma en een natuurlijk Bourbon vanille aroma. Deze aroma’s worden in de ingrediëntenlijst op de verpakking volgens adverteerder aangeduid als ‘aroma’. Uitgaande van deze stellingen van adverteerder is de klacht feitelijk onjuist. Daarbij merkt de voorzitter op dat de webshop van ‘Bidfood’, waar het product kan worden besteld en waarnaar klager in de klacht verwijst, als ingrediënten onder meer noemt: “natuurlijk vanille aroma, natuurlijk Bourbon vanille aroma”. De voorzitter gaat op grond van het voorgaande ervan uit dat aan het hier bedoelde product natuurlijk vanille aroma is toegevoegd. Dat het product volgens klager desondanks niet naar vanille smaakt, geeft geen aanleiding de uiting onjuist of misleidend te achten. Dit kan immers adverteerder niet het recht ontnemen in de naam van het product naar vanille als toegevoegd ingrediënt te verwijzen. Nu de klacht niet kan slagen, beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken