a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Dossiernr:

2020/00550

Datum:

02-12-2020

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Maatschappelijk (on)verantwoord

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial waarin is te zien hoe een persoon in het kader van St. Maarten (“maar dan voor volwassenen”) met een fles The Glenlivet Whisky en glazen langs deuren gaat waarbij hij diverse gezelschappen ontmoet. Aan het begin van de commercial is de volgende tekst te zien:
“Geen 18, geen alcohol.
Deze video is gefilmd voor de huidige coronamaatregelen
Wij adviseren om je aan de geldende regels te houden.”

 

Samenvatting van de klacht

Klager acht het onjuist dat de onderhavige parodie op St Maarten wordt uitgezonden nu daarin overheidsmaatregelen tegen corona met betrekking tot het ontvangen van gasten (aantal en de te betrachten afstand tot elkaar) worden geschonden.

 

Samenvatting van het verweer van adverteerder

Ondanks dat het niet wettelijk verplicht is om de op het moment van uitzenden contactbeperkende maatregelen uit te beelden in reclame, vindt adverteerder het uiteraard wel van belang om geen onverantwoordelijk gedrag aan te moedigen en geen kijkers te kwetsen tijdens deze Covid-19 pandemie. Om die reden is aan het begin van de commercial een speciale disclaimer zichtbaar waarin staat dat deze is gefilmd vóór de huidige corona maatregelen en dat de kijker wordt geadviseerd zich aan de op dit moment geldende maatregelen te houden. Deze tekst is vijf volle seconden zichtbaar. De bezoekregeling van maximaal twee gasten wordt in de reclame nagestreefd. Voor een scène die zich afspeelt op een bank in een huiskamer zijn er opzettelijk twee paren gevormd. De hoofdacteur zit naast één dame en op gepaste afstand verder op de bank zitten twee heren. Hierbij beeldt adverteerder een scenario uit waarin de hoofdacteur en dame één huishouden vormen, en de twee heren verder op de bank eveneens één huishouden, of tenminste de maximale twee gasten. Op deze manier wordt een scenario uitgebeeld waarin de huidige bezoekregeling wordt opgevolgd. Adverteerder roept in de televisiecommercial niemand op om daadwerkelijk het huis te verlaten en langs de deuren te gaan. Niet alle veiligheidsregio’s gaven een negatief advies af omtrent St. Maarten. In 16 van de 25 veiligheidsregio’s was het advies: “Sint-Maarten vieren kan, maar houd je aan de regels.” De toetsingscommissie van de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) heeft geoordeeld dat de reclame voldoet aan de Reclamecode voor alcoholhoudende dranken (RVA).

 

Het oordeel van de voorzitter

Adverteerder maakt in de televisiecommercial met zoveel woorden melding van het feit dat deze is gefilmd vóór de huidige coronamaatregelen. Daarbij vermeldt zij bovendien: “Wij adviseren om je aan de geldende regels te houden.” Adverteerder heeft daarmee voldoende kenbaar gemaakt dat de televisiecommercial mogelijk een beeld geeft dat niet (geheel) spoort met de huidige maatregelen ter bestrijding van corona, maar dat zij wel belang hecht aan de naleving van deze maatregelen. Voor de consument is aldus voldoende duidelijk dat de televisiecommercial niet als voorbeeldsituatie dient. De voorzitter acht het daarom aannemelijk dat de consument de in de televisiecommercial getoonde situatie van het langs de deuren gaan met sterke drank hoe dan ook niet zal navolgen. Of in de scènes die in de televisiecommercial zijn te zien daadwerkelijk de regels ter bestrijding van corona worden geschonden, zoals klager stelt maar adverteerder betwist, is voor de uitkomst verder niet van belang en kan dus in het midden blijven. De voorzitter beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken