a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Dossiernr:

2021/00150

Datum:

02-06-2021

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Misleiding Prijs(vermelding)

Medium:

Ongeadresseerd drukwerk

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een (online) folder van Vomar Voordeelmarkt waarin, voor zover hier van belang, staat:

“Keuze uit wel 34 soorten”
“Valess of Vivera Vleesvervangers
Alle soorten. Per stuk van 1.99 tot 3.49
Prijsvoorbeeld: Vivera Tofu 200 gram”

In een groter lettertype staat:
“STUNT 1+1 Gratis”
“3.98   1.99”

 

De klacht

Klaagster begrijpt de actie zo dat je voor € 1,99 een pak vleesvervangers koopt en het 2e pak gratis krijgt, waardoor je 10 pakken vleesvervangers voor € 10,- zou krijgen. Pas bij de kassa bleek dit niet het geval. Klaagster heeft voor 10 pakken vleesvervangers €13,45 betaald. Volgens klaagster is hierdoor sprake van misleiding.

 

Het verweer

Met de kortingsactie “1+1 gratis” krijgt de consument bij aanschaf van één product één product gratis. In de uiting staat duidelijk benoemd dat de actie geldt voor een keuze uit een bepaald assortiment, in dit geval: Valess en Vivera vleesvervangers, en dat de prijzen per product kunnen variëren van €1,99 tot €3,49. Hiermee geeft adverteerder duidelijk aan dat de prijzen verschillend zijn en om die reden wordt ook een prijsvoorbeeld van de 1+1 actie gegeven. Dit prijsvoorbeeld is voor de ‘Vivera Tofu 200 gram’: €1,99. Adverteerder is van mening dat in de uiting duidelijk staat aangegeven dat de prijzen kunnen variëren en dat de uiting niet misleidend is.

 

Het oordeel van de voorzitter

Klaagster maakt bezwaar tegen de bewuste uiting, omdat de actie volgens haar zo moet worden uitgelegd dat de consument twee van de aangeprezen producten voor de prijs van €1,99 krijgt.

De voorzitter is van oordeel dat uit de context van de bewuste uiting voldoende duidelijk blijkt dat de in de uiting genoemde prijs van €1,99 specifiek hoort bij het genoemde prijsvoorbeeld met betrekking tot het product: “Vivera Tofu 200 gram”. Daarbij blijkt uit de uiting dat de prijs per stuk kan variëren van 1.99 tot 3.49. De gemiddelde consument zal hieruit opmaken dat bij andere combinaties een andere prijs mogelijk is dan in het geval van het specifiek genoemde prijsvoorbeeld. Nu de inhoud van de actie voldoende duidelijk uit de uiting blijkt, zal de gemiddelde consument hieraan geen onjuiste uitleg geven. Op grond van het voorgaande kan de klacht naar het oordeel van de voorzitter niet slagen.

 

De beslissing

De voorzitter wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken