a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Dossiernr:

2022/00215

Datum:

23-05-2022

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Ongeadresseerd drukwerk

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de aanbieding van diverse verpakte vleesproducten in de folder van Boni supermarkten, voor zover bij de afgebeelde producten wordt vermeld: “uit eigen slagerij”.

 

De klacht

De vermelding “uit eigen slagerij” is pure misleiding, want de supermarktketen betrekt zijn vlees van het “niet geheel onomstreden” Gosschalk uit Epe, aldus klager.

 

Het verweer

Supermarktketen Boni betrekt geen varkensvlees van slachterij Gosschalk in Epe, omdat deze slachterij geen Beter Leven keurmerk heeft. De vermelding “uit eigen slagerij” in de folder is juist. Boni betrekt haar vlees van diverse slachterijen. Dit vlees wordt in de eigen slagerij van Boni verwerkt. Er is een verschil tussen een slachterij, waar vee wordt geslacht, en een slagerij, die stukken vlees verwerkt en voorbereidt voor de verkoop. Dat laatste gebeurt in de eigen slagerij van Boni. Vandaar de vermelding “uit eigen slagerij” bij de vleesproducten.

 

Het oordeel van de voorzitter

Beoordeeld moet worden of de aanduiding “uit eigen slagerij” voor verschillende vleesproducten in de reclamefolder van Boni juist is. De voorzitter acht deze aanduiding niet misleidend. Er is een verschil tussen een slachterij en een slagerij, zoals adverteerder terecht heeft aangevoerd. Niet is gesteld of gebleken dat het door de slachterijen aan Boni geleverde vlees niet in de eigen slagerij van Boni wordt verwerkt tot de vleesproducten die door Boni te koop worden aangeboden en in haar folder worden aangeprezen.

Op grond van het vorenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing van de voorzitter
 

De voorzitter wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken