a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Dossiernr:

2022/00401

Datum:

20-09-2022

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Misleiding Ontbrekende informatie

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een Bonus aanbieding in de Albert Heijn app.

Bij de afbeelding van een maaltijdsalade “Hollandse garnalen” staat:

“Bonus Box 1.00 korting

 Alle AH Maaltijdsalades

 Per verpakking

 (doorgestreept:) 4.99    5.99”

 

De klacht

Klaagster heeft bij Albert Heijn een pasta-tonijnsalade gekocht. Hoewel dit volgens klaagster een volledige maaltijd met pasta, vis en groente is, kreeg klaagster niet de geadverteerde € 1,00 korting omdat het volgens Albert Heijn geen maaltijdsalade is. Klaagster vindt het misleidend dat in de app “alle maaltijdsalades” met korting worden aangeboden, maar dat deze korting niet geldt voor de pastasalade. Een pastasalade kan als volledige maaltijd worden gegeten en is volgens de regels van de Nederlandse taal dus een maaltijdsalade.

 

Het verweer

Klaagster heeft een AH XL salade pasta tonijn gekocht. Albert Heijn betwist niet dat deze salade als maaltijdsalade kan worden gezien, maar de aanbieding ziet op het specifieke segment ‘AH Maaltijdsalades’ binnen het assortiment van Albert Heijn. De aanduiding “AH Maaltijdsalade” is op het product vermeld. De XL salades vormen een andere productsegment. Albert Heijn legt ter illustratie afbeeldingen over van voorbeelden uit het segment AH Maaltijdsalades en het segment AH XL salades. De AH XL salade pasta tonijn is geen AH Maaltijdsalade en liep daarom niet mee in de betreffende aanbieding.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de bestreden uiting worden “Alle AH Maaltijdsalades” aangeboden met € 1,00 korting. Vast is komen te staan dat deze aanbieding niet geldt voor de AH XL salades, zoals de door klaagster gekochte AH XL salade pasta tonijn. De voorzitter vat de klacht zo op dat klaagster de uiting misleidend vindt omdat daarin niet duidelijk wordt gemaakt dat de AH XL salades van de voor “Alle AH Maaltijdsalades” geadverteerde actie uitgesloten zijn.

Deze klacht kan niet slagen. In de uiting wordt door de tekst en de afbeelding duidelijk gemaakt dat de korting van toepassing is op het product “AH Maaltijdsalades”. Gebleken is dat deze aanduiding op de verpakking van de betreffende salades wordt vermeld en dat op voldoende duidelijk leesbare wijze. Op de verpakking van de XL salades staat in plaats van de vermelding “AH Maaltijdsalade” de aanduiding “AH XL salade”. Dat de XL salades als volledige maaltijd kunnen worden gebruikt, betekent niet dat om die reden ervan uit kan worden gegaan dat de specifiek voor de “AH Maaltijdsalades” geadverteerde kortingsactie ook geldt voor de niet als zodanig aangeduide XL salades. Dat in de uiting niet uitdrukkelijk wordt vermeld dat de korting niet geldt voor de AH XL salades, betekent daarom niet dat de uiting misleidend is.

Op grond van het vorenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing van de voorzitter
 

De voorzitter wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken