a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Elektronische apparaten

Dossiernr:

2019/00128

Datum:

21-03-2019

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Elektronische apparaten

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de website coolblue.nl voor zover daarop een “Microsoft Surface Pro i5 8GB 128 GB” wordt aangeboden voor € 849,-.

 

Samenvatting van de klacht

In de advertentie is een foto van het apparaat met toetsenbord te zien. Er blijkt echter geen toetsenbord bij te zitten. In de uiting staat niet dat de afbeelding niet het verkochte product is.

 

Samenvatting van het verweer

Klager heeft slechts een screenshot van één van de 10 afbeeldingen in de uiting overgelegd. Hierop is het apparaat afgebeeld met toetsenbord, maar het apparaat wordt ook enkele keren zonder en met een ‘vervaagd’ toetsenbord afgebeeld. In de uiting staat herhaaldelijk dat het apparaat zonder toetsenbord wordt geleverd. Het had voor de gemiddelde consument duidelijk moeten zijn dat het een apparaat zonder toetsenbord betreft. Het betreft bovendien een duur apparaat. Bij de aanschaf van een duur apparaat gaat men doorgaans niet over één nacht ijs. De aard van het product bepaalt de manier van beoordelen van de kenmerken.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter constateert dat het apparaat in de bestreden reclame-uiting op verschillende manieren is afgebeeld, te weten zonder toetsenbord, met een duidelijk zichtbaar toetsenbord en met een toetsenbord dat slechts vaag is te zien. Dit maakt op zichzelf niet duidelijk welke afbeelding het product weergeeft waarop de reclame-uiting met bijbehorende prijs betrekking heeft. Uit de tekst onder de afbeeldingen blijkt evenwel dat het om de afbeelding gaat waarbij het apparaat zonder toetsenbord is afgebeeld. Bij de “Plus- en minpunten” staat immers als minpunt: “Het toetsenbord moet apart worden aangeschaft”. Deze informatie staat ook onder de productspecificaties. Bij enkele reviews wordt eveneens aan het ontbreken van een toetsenbord gerefereerd. Daarnaast heeft de voorzitter ambtshalve geconstateerd dat in de mobiele versie van de reclame-uiting, waarop de klacht blijkens de overgelegde printscreen in het bijzonder betrekking heeft, onder het kopje “Aanbevolen combinaties” nogmaals staat dat er geen toetsenbord bij het apparaat zit. Op grond van het voorgaande oordeelt de voorzitter dat voor de gemiddelde consument voldoende duidelijk is dat het apparaat zonder toetsenbord wordt geleverd, zodat de afbeeldingen met toetsenbord slechts een accessoire tonen. Nu de klacht niet kan slagen, beslist de voorzitter als volgt.

 

 

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken