a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Huishouden en inrichting

Status:

Dossiernr:

2022/00384

Datum:

21-12-2022

Uitspraak:

VT bevestigd (= Aanbeveling) (gedeeltelijk)

Product/dienst:

Huishouden en inrichting

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden uiting

Het betreft een krantenadvertentie in het dagblad NRC van 30 juli 2022 met de volgende tekst:

“nrc webwinkel
Slimme, snelle & stijlvolle verkoeling

Met de Blizzard Smart airco van Duux

Sterke en efficiënte koeling voor ruimtes tot 44 m2

Ontvochtigingsfunctie dat drukkend gevoel wegneemt

Stille nachtmodus voor comfortabele nachten

Modern maar onopvallend design

Overal op afstand te bedienen via de app

(…)”.

Geheel onderaan staat, naast een QR-code: “Bestel deze stijlvolle Blizzard Smart mobiele airco met exclusieve korting bij NRC Webwinkel – Ga naar nrcwebwinkel.nl/airco”.

 

Samenvatting van de klacht

Klager maakt bezwaar tegen de uiting om twee redenen: omdat deze volgens hem niet “stil” genoemd mag worden en omdat de mededeling “Sterke en effectieve koeling voor ruimtes tot 44 m2” onjuist is. Klager baseert zijn klacht op productspecificaties van de airco zoals deze op een andere website, namelijk www.coolblue.nl, zijn weergegeven in een aanprijzing van hetzelfde product. In deze (door klager bij zijn klacht overgelegde) ‘Coolblue’-specificaties staat onder meer dat de airco een geluidsniveau van 54-60 dBA produceert. Wat betreft de maximaal te koelen ruimte vermeldt de website van Coolblue een ruimte van 22-28 m2 en de website van Duux zelf 34 m2. De in de bestreden uiting genoemde 44 m2 is veel te groot en dus misleidend.

 

Samenvatting van het verweer van NRC Webwinkel

De informatie in de bestreden uiting is gebaseerd op de informatie die Duux heeft verstrekt. Het geluidsniveau van de airco in de nachtstand zal door iedereen anders worden ervaren: de een slaapt er prima in, de ander heeft last van het geluid. Het juiste aantal decibels is 54 dBA. Dit getal stond overigens keurig weergegeven in de specificaties als laagst mogelijke geluidsniveau. De “nachtstand” zorgt daarnaast voor gedimde display, een aangepaste ventilatorsnelheid en het ontbreken van pieptonen als de instellingen gewijzigd worden.

Over de te koelen ruimte deelt verweerder het volgende mee:

“Hoeveel kubieke meter een mobiele airco kan koelen, is van diverse factoren afhankelijk. Zo is een kamer met veel ramen en een slechte isolatiewaarde moeilijker te koelen dan een goed geïsoleerde ruimte met weinig glas. Gemiddeld heb je een koelvermogen van +/- 102 tot 136 BTU/m3 nodig om een ruimte te koelen.

Lage warmtelast > Goed geïsoleerde woning met weinig ramen

Hoge warmtelast > Gemiddeld / Matig geïsoleerde woning met veel ramen of plat dak

Lage warmtelast > 102 BTU per m³

Hoge warmtelast > 136 BTU per m³”.

Volgens NRC is er van misleiding geen sprake, maar zij zal bij een volgende aanbieding van dit product nog duidelijker proberen deze informatie te communiceren.

 

Samenvatting van het verweer van Duux

Duux sluit zich aan bij het inhoudelijke verweer van NRC Webwinkel. Verder deelt Duux mee dat de betreffende uiting niet van haar afkomstig is en ook niet via haar eigen kanalen gepubliceerd is.

 

Samenvatting van het oordeel van de voorzitter

Allereerst heeft de voorzitter overwogen dat alleen NRC webwinkel in deze zaak als “adverteerder” in de zin van de Nederlandse Reclame Code (NRC) kan worden beschouwd.

De voorzitter heeft de klacht -kort gezegd- gedeeltelijk gegrond verklaard. Voor zover de klacht ziet op de mededeling “Stille nachtmodus voor comfortabele nachten” is de voorzitter van oordeel dat het op de weg van klager had gelegen om de specificaties waar in de uiting naar wordt verwezen bij de klacht te betrekken en om nader toe te lichten waarom een elektrisch apparaat met een geluidsniveau van 54dBA niet “stil” genoemd kan worden. Nu dit niet is gedaan is, acht de voorzitter dit onderdeel van de klacht onvoldoende gemotiveerd.

Het tweede deel van de klacht ziet op de mededeling “Sterke en efficiënte koeling voor ruimtes tot 44 m2”. Klager heeft dit klachtonderdeel gemotiveerd betwist. Nu verweerder onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt dat deze informatie juist is, heeft de voorzitter geoordeeld dat het verweer, zonder nadere toelichting, onvoldoende concreet en begrijpelijk is. Hierdoor gaat de uiting op dit punt gepaard met onjuiste informatie over het gebruik van de te verwachten resultaten in de zin van artikel 8.2 aanhef en onder b van de NRC en omdat de gemiddelde consument daardoor tot het nemen van een besluit over een transactie kan worden gebracht dat hij anders niet had genomen, acht de voorzitter de uitingen misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

Het bezwaar tegen de beslissing van de voorzitter

Het bezwaar is gericht tegen het klachtonderdeel dat ziet op de mededeling “Stille nachtmodus voor comfortabele nachten”. Het geluid (bij nacht 54 dBA), kan volgens klager niet als ‘stil’ worden bestempeld. Ter onderbouwing voert klager het volgende aan:

De review score bij Coolblue voor het geluid is 6,5, hetgeen laag is. Bij 9 van de 22 reviews wordt het apparaat als “allerminst stil” omschreven;
Klager voert aan dat bij een geluidsniveau van 50-55 dBA wordt gesproken over een geluid zoals een: “koelkast die aanslaat, auto die langsrijdt, pruttelend koffieapparaat”. Er is dus geen sprake van ‘stil’ en volgens klager moet daarbij ook rekening worden gehouden met het feit dat elke 3 dBA meer, in principe een verdubbeling van het geluid is;
Volgens klager is de GGD ook duidelijk over de gezondheidseffecten van geluid. De GGD acht een geluidsniveau van 33 dBA binnenshuis acceptabel. Het verschil met het aangeprezen apparaat (bij nacht 54 dBA) is hiermee 21 dBA, volgens klager is hierdoor sprake van 550-700% meer geluid dan de GDD toestaat. Bovendien staat het apparaat langer dan een uur aan (langdurig).

 

Reactie op het bezwaar tegen de beslissing van de voorzitter

Verweerder sluit zich aan bij de beslissing van de voorzitter. Zij merkt op dat zij het product al tijden niet meer verkoopt en/of reclame voor maakt.

 

Het oordeel van de Commissie

1.         Het bezwaar van klager is gericht tegen het onderdeel van de klacht dat ziet op de mededeling “Stille nachtmodus voor comfortabele nachten”. Klager voert aan dat de nachtmodus niet als ‘stil’ omschreven kan worden. Klager baseert zich op de omschrijving van de geluidsniveaus zoals deze zijn opgenomen in de door hem overgelegde overzichten. De Commissie oordeelt hierover als volgt.

2.         Het aangeprezen product betreft een elektrisch apparaat, te weten een airconditioning. In de bestreden uiting staat, anders dan klager suggereert, niet dat het apparaat ‘stil’ is, maar dat sprake is van een “Stille nachtmodus voor comfortabele nachten”. De Commissie is van oordeel dat de gemiddelde consument zal verwachten dat een elektrisch apparaat op enige wijze enig geluid zal produceren en dat het onderhavige apparaat is voorzien van een stand voor de nacht waarin het minder geluid produceert, dat wil zeggen dat bij deze modus sprake zal zijn van minder geluid ten opzichte van de modus overdag. Dit wordt waargemaakt. Daarbij geldt dat de aanduiding ‘stil’ om een geluidsniveau aan te geven een subjectief karakter heeft. De meningen over wat ‘stil‘ is, kunnen immers verschillen. Uit hetgeen adverteerder in het verweer heeft aangevoerd blijkt overigens dat het aantal decibel in de specificaties op de website stond aangegeven, zodat het voor de consument mogelijk was zich bij de bestelling via de genoemde webwinkel een nauwkeurig beeld te vormen over wat met ‘stil’ in de uiting wordt bedoeld. Uit de verdere uitleg van de nachtmodus op de website blijkt dat (ook) andere aspecten verwijzen naar de “stille nachtmodus”, zoals: het display wordt volledig gedimd, de ventilator snelheid wordt aangepast en er zijn geen pieptonen te horen bij het wijzigen van instellingen. De Commissie is op grond van het voorgaande van oordeel dat de mededeling “Stille nachtmodus voor comfortabele nachten” in de bestreden uiting niet onjuist of misleidend is.

3.         De Commissie beslist hierover als volgt.

 

De beslissing van de Commissie

De Commissie bevestigt de beslissing van de voorzitter voor zover in bezwaar aan de orde en wijst de klacht wat dat betreft af.
 

[Hieronder volgt de beslissing van de voorzitter van 11 oktober 2022 waartegen bezwaar is gemaakt]
 

De bestreden uiting

Het betreft een krantenadvertentie in het dagblad NRC van 30 juli 2022 met de volgende tekst:

“nrc webwinkel
Slimme, snelle & stijlvolle verkoeling

Met de Blizzard Smart airco van Duux

Sterke en efficiënte koeling voor ruimtes tot 44 m2

Ontvochtigingsfunctie dat drukkend gevoel wegneemt

Stille nachtmodus voor comfortabele nachten

Modern maar onopvallend design

Overal op afstand te bedienen via de app

(…)”.

Geheel onderaan staat, naast een QR-code: “Bestel deze stijlvolle Blizzard Smart mobiele airco met exclusieve korting bij NRC Webwinkel – Ga naar nrcwebwinkel.nl/airco”.

 

Samenvatting van de klacht

Klager maakt bezwaar tegen de uiting om twee redenen: omdat deze volgens hem niet “stil” genoemd mag worden en omdat de mededeling “Sterke en effectieve koeling voor ruimtes tot 44 m2” onjuist is. Klager baseert zijn klacht op productspecificaties van de airco zoals deze op een andere website, namelijk www.coolblue.nl, zijn weergegeven in een aanprijzing van hetzelfde product. In deze (door klager bij zijn klacht overgelegde) ‘Coolblue’-specificaties staat onder meer dat de airco een geluidsniveau van 54-60 dBA produceert. Wat betreft de maximaal te koelen ruimte vermeldt de website van Coolblue een ruimte van 22-28 m2 en de website van Duux zelf 34 m2. De in de bestreden uiting genoemde 44 m2 is veel te groot en dus misleidend.

 

Samenvatting van het verweer van NRC Webwinkel

De informatie in de uiting is gebaseerd op de informatie die Duux heeft verstrekt.

Het geluidsniveau van de airco in de nachtstand zal door iedereen anders worden ervaren: de een slaapt er prima in, de ander heeft last van het geluid. Het juiste aantal decibels is 54 dBA. Dit getal stond overigens keurig weergegeven in de specificaties als laagst mogelijke geluidsniveau. De “nachtstand” zorgt daarnaast voor gedimde display, een aangepaste ventilatorsnelheid en het ontbreken van pieptonen als de instellingen gewijzigd worden.

Over de te koelen ruimte deelt verweerder het volgende mee:

“Hoeveel kubieke meter een mobiele airco kan koelen, is van diverse factoren afhankelijk. Zo is een kamer met veel ramen en een slechte isolatiewaarde moeilijker te koelen dan een goed geïsoleerde ruimte met weinig glas. Gemiddeld heb je een koelvermogen van +/- 102 tot 136 BTU/m3 nodig om een ruimte te koelen.

Lage warmtelast > Goed geïsoleerde woning met weinig ramen

Hoge warmtelast > Gemiddeld / Matig geïsoleerde woning met veel ramen of plat dak

Lage warmtelast > 102 BTU per m³

Hoge warmtelast > 136 BTU per m³”.

Volgens NRC is er van misleiding geen sprake, maar zij zal bij een volgende aanbieding van dit product nog duidelijker proberen deze informatie te communiceren.

 

Samenvatting van het verweer van Duux

Duux sluit zich aan bij het inhoudelijke verweer van NRC Webwinkel.

Verder deelt Duux mee dat de betreffende uiting niet van haar afkomstig is ook niet via haar eigen kanalen gepubliceerd is.

 

Het oordeel van de voorzitter

1.

De airco wordt aangeboden door NRC Webwinkel. Gelet op hetgeen beide verweerders hebben ingebracht beschouwt de voorzitter alleen NRC Webwinkel in deze zaak als “adverteerder” in de zin van de Nederlandse Reclame Code (NRC).  

2.

In de uiting staat: “Stille nachtmodus voor comfortabele nachten”. Uit het verweer volgt dat hiermee wordt gedoeld op het geluidsniveau van de airco in de nachtmodus, dat 54 dBA bedraagt, en dat kennelijk te raadplegen was met de verwijzing “ga naar nrcwebwinkel.nl/airco”. Deze specificaties zijn door klager noch verweerder overgelegd. NRC heeft tevens meegedeeld dat “stil” in dit verband een subjectief begrip is. Daarnaast wordt met “stille nachtmodus” ook gedoeld op het gegeven dat airco in de nachtmodus niet piept als de instellingen veranderd worden. Gelet op het voorgaande had het op de weg van klager gelegen om de specificaties waar in de uiting naar verwezen wordt bij de klacht te betrekken en ook om nader toe te lichten waarom een elektrisch apparaat met een geluidsniveau van 54dBA niet “stil” genoemd kan worden. Dit heeft klager niet gedaan. Om die reden acht de voorzitter dit onderdeel van de klacht onvoldoende gemotiveerd.      

3.

Het tweede deel van de klacht heeft betrekking op de tekst “Sterke en efficiënte koeling voor ruimtes tot 44 m2”. Klager heeft dit getal gemotiveerd betwist: volgens hem kan de airco een ruimte van maximaal 34m2 koelen of mogelijk zelfs minder. Nu in de uiting expliciet 44m2 wordt genoemd, en dit gemotiveerd betwist wordt, had het op de weg van verweerder gelegen aannemelijk te maken dat deze informatie juist is. Dit heeft zij onvoldoende gedaan. Het verweer is op dit punt immers, zonder nadere toelichting, onvoldoende concreet en begrijpelijk. Om die reden gaat de reclame gepaard met onjuiste informatie over van het gebruik te verwachten resultaten in de zin van artikel 8.2 aanhef en onder b van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Nu de gemiddelde consument er bovendien toe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

4.

Gelet op het voorgaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

Op basis van hetgeen onder punt 3 is overwogen, acht de voorzitter de uiting in strijd met artikel 7 NRC. Hij beveelt verweerder 1 aan niet meer op deze wijze reclame te maken. Voor het overige wordt de klacht afgewezen.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken