a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/06.0520

Datum:

03-01-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een persbericht van Baarsma Wine Group waarin onder meer het volgende staat:
“Vandaag zijn er in heel Nederland tientallen zwangere kangoeroes verstopt op ‘relaxte plaatsen’”, De kangoeroes heten ‘Maxima, de relaxte kangoeroe’”, “Met de relaxcampagne wil de wijnimporteur van o.a. Leap of Faith, een Australische relaxwijn voor vrouwen, de Nederlandse vrouw op ludieke wijze bewust laten worden dat zij ook, net als Maxima, tijdig aan zichzelf moeten denken” en “Dit is onze Australische wijn die speciaal op de vrouw gericht is”.

De klacht

Het persbericht richt zich expliciet op zwangere vrouwen die “net als Maxima tijdig aan zichzelf moeten denken”. Nu in de uiting een link wordt gelegd tussen de zwangere Maxima en de consumptie van alcoholhoudende drank, is de uiting in strijd met artikel 9 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RVA).

Het verweer

Prinses Maxima is als inspiratiebron voor de reclamecampagne gebruikt omdat zij een druk bestaan heeft en in Australië een rustdag nam. Het persbericht is gericht op vrouwen met een druk bestaan, althans vrouwen in het algemeen. Het is niet gericht op zwangere vrouwen en het moedigt hen niet aan om wijn te gaan drinken.

Het oordeel van de Commissie

In het onderhavige persbericht, dat afkomstig is van adverteerster, prijst zij haar wijn Leap of Faith aan. Gelet hierop dient het persbericht te worden aangemerkt als een reclame-uiting in de zin van artikel 1 van de Nederlandse Reclame Code.

In de uiting richt adverteerster zich tot vrouwen, waaronder ook zwangere vrouwen, doch niet kan worden geoordeeld dat adverteerster zich in de uiting in het bijzonder richt op zwangere vrouwen. Gelet hierop acht de Commissie de uiting niet in strijd met artikel 9 van de RVA.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken