a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Gemotoriseerd) vervoer

Dossiernr:

2011/00012A

Datum:

07-03-2011

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

(Gemotoriseerd) vervoer

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Drukpers/tijdschriften

 

De bestreden reclame-uitingen

 

Het betreft een advertentie in de Volkskrant van 20 december 2010 met de tekst:

 

 “LATEN WE

SAMEN

ZORGEN VOOR

EEN SCHONERE

ENERGIE-

TOEKOMST.

LET’S GO.”,

 en daaronder een toelichting die betrekking heeft op het gebruik van aardgas als energiebron.

 

De klacht

 

Deze luidt, samengevat, als volgt:

 

In de advertenties wordt de indruk gewekt dat het gebruik van aardgas een ‘schone’ dan wel ‘schonere’ bron van energie is. In de titel wordt gesuggereerd dat het gebruik van aardgas tot een ‘schonere toekomst’ zal leiden. In de tekst wordt beweerd dat aardgas de ‘schoonste fossiele brandstof’ is en dat aardgas een ‘schone, betaalbare’ bron van energie is.

 

Klagers achten de beweringen misleidend en daarmee in strijd met artikel 3 van de Milieu Reclame Code (MRC). Klagers voeren aan dat het winnen en gebruiken van aardgas aantoonbaar leidt tot milieuschade. Voorts stellen klagers dat de CO2 die vrij komt bij het verbranden van gas een belangrijke aanjager is van het broeikaseffect. Hoewel aardgas een lagere CO2 uitstoot met zich brengt dan andere fossiele brandstoffen, is het in vergelijking met hernieuwbare brandstoffen zoals zon en wind, allerminst schoon te noemen.

 

Klagers achten met name de term ‘schoonste fossiele brandstof’ misleidend. Fossiele brandstoffen zijn namelijk per definitie niet duurzaam of schoon. De MRC roept op tot grote terughoudendheid bij het gebruik van termen zoals ‘schoon’ en ‘groen’. In de onderhavige advertenties is, naar de mening van klagers, het tegendeel het geval.

 

Het verweer

 

De klacht is gemotiveerd weersproken.

 

De mondelinge behandeling

 

Partijen lichten hun standpunten nader toe.

 

Het oordeel van de Commissie

 

In de gewraakte advertentie roept Shell op om te “samen (te) zorgen voor een schonere energie-toekomst”. In dit kader stelt Shell – kort gezegd – dat aardgas de ‘schoonste fossiele brandstof ter wereld is’ en dat, als het aan Shell ligt, aardgas een belangrijke bijdrage gaat leveren aan onze energietoekomst. 

 

Het staat Shell in beginsel vrij om in reclame de aandacht te vestigen op het belang dat zij hecht aan een schonere energie-toekomst. De wijze waarop Shell dat in de onderhavige reclame doet, acht de Commissie niet in strijd met de Milieu Reclame Code. Uit de reclame-uiting wordt duidelijk dat aardgas (slechts) schoner is dan de andere fossiele brandstoffen, hetgeen, naar ter vergadering is komen vast te staan, niet in geschil is. Ook bevat de uiting geen kwalificaties waarmee in absolute zin verwezen wordt naar een schoon milieu.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken