a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2012/00091-I

Datum:

13-03-2012

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Overige

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Overige

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de aan klager toegezonden folder betreffende Shell Bonus Miles, waarmee meer Air Miles per liter Shell brandstof kunnen worden gespaard.

 

De klacht

 

In de uiting staat dat bij Shell iedereen vanaf nu 1 Air Mile per liter brandstof krijgt, wat gelijk staat aan een cadeauwaarde van 1 cent per liter. In voetnoot 2 in de folder staat echter dat 3000 Air Miles kunnen worden ingewisseld voor € 15 korting op brandstof. In dat geval is een Air Mile dus maar een halve eurocent waard. Klager acht de uiting misleidend omdat de waarde van een Air Mile hoger wordt voorgesteld dan deze is, dan wel foutief omdat Shell minder korting op brandstof geeft dan volgens de waarde van een Air Mile zou moeten.

 

Het verweer

 

Adverteerders hebben gemotiveerd verweer gevoerd. Voor zover nodig voor de beslissing wordt hierop in het oordeel ingegaan.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter is van oordeel dat de Reclame Code Commissie de klacht zal afwijzen en overweegt daartoe het volgende.

 

Klagers bezwaar betreft de door Shell gehanteerde waarde van Air Miles bij het geven van korting op brandstof, nu de bij het tanken aangeboden Air Mile per liter volgens de uiting een cadeauwaarde heeft van 1 eurocent, maar bij inwisseling voor een korting op brandstof een waarde van een halve eurocent.

 

Gebleken is dat de inwisselwaarde van Air Miles per aanbieding kan variëren, maar in bijna alle gevallen een (minimale) waarde van 1 eurocent per Air Mile heeft. Gelet hierop acht de voorzitter het niet onjuist of misleidend dat in de aanbieding in de uiting de “cadeauwaarde” van een Air Mile op 1 eurocent wordt gesteld. In de uiting wordt onder het kopje “Wat kun je ermee?” ook de inwisselmogelijkheid van Air Miles voor korting op Shell brandstoffen genoemd. Nu de consument daarbij uitdrukkelijk wordt gewezen op de hoeveelheid Air Miles die nodig zijn voor het verkrijgen van de maximale korting van € 15, acht de voorzitter de uiting op dit punt evenmin misleidend.

 

Gelet op het vorenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing van de voorzitter
 

 

De voorzitter wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken