a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2019/00651/A

Datum:

22-10-2019

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Vervoer

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uitingen

Het betreft een radiocommercial van Shell waarin onder meer wordt gezegd: “In Nederland zijn al meer dan 1 miljoen tankbeurten CO2 neutraal. (…) Als je tankt bij Shell en kiest voor CO2-neutraal rijden, compenseer je CO2 door bossen te beschermen en bomen te planten. (…) Je kunt dus CO2 compenseren bij elke tankbeurt. (…) Rijd CO2-neutraal.” Volgens de klacht worden in een televisiecommercial en op billboards bij Shell-tankstations vergelijkbare  mededelingen gedaan.

 

Samenvatting van de klacht

In de uiting beweert adverteerder dat CO2-neutraal rijden mogelijk is voor € 0,01. Dit bedrag compenseert een liter brandstof, maar gaat voorbij aan het feit dat adverteerder als bedrijf allesbehalve CO2-neutraal is en inzet op de ‘Fossiele economie” door het oppompen, raffineren en distribueren van fossiele brandstoffen. Adverteerder compenseert niet de winst die zij maakt op elke liter gecompenseerde brandstof. Hierdoor is sprake van “greenwashing”, dat wij zeggen een misleidende milieuclaim.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de radiocommercial (en blijkbaar de overige uitingen waartegen klager bezwaar maakt) wijst adverteerder op de mogelijkheid de CO2-uitstoot van de brandstof die men tankt via haar te doen compenseren door bossen te beschermen en bomen te planten. Duidelijk is dat het hier gaat om de CO2-uitstoot die specifiek het gevolg is van het rijden op fossiele brandstof en dat deze uitstoot aldus in feite wordt geneutraliseerd. Nu de boodschap van de reclame-uiting voldoende duidelijk is en het op zichzelf niet misleidend kan worden geacht te beweren dat de genoemde maatregelen de CO2-uitstoot als gevolg van het rijden op fossiele brandstof kunnen neutraliseren, kan de klacht niet slagen. Dat adverteerder volgens klager nalaat ook de winst over elke gecompenseerde liter afzonderlijk CO2-vrij te besteden, leidt niet tot een ander oordeel. Uit de uiting blijkt immers duidelijk dat adverteerder slechts de CO2-uitstoot van het rijden met een getankte liter als zodanig voor € 0,01 compenseert. Verder doet adverteerder geen mededelingen die zouden suggereren dat haar betrokkenheid bij CO2-compensatie verder reikt dan dit. De voorzitter beslist daarom als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken