a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0383

Datum:

03-09-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de radioreclame van Koninklijke KPN N.V. met de volgende tekst:” Een virus op uw computer, ongewenste e-mail, u moet er niet aan denken. Daarom is er het internet veiligheidspakket van KPN. Eén pakket dat beschermt tegen alle bedreigingen van internet. Nu voor € 4,95 per maand. Kijk op www.kpn.com/ict of bel 0800-0403. ICT oplossingen. KPN sluit je aan.”

De klacht

Het pakket biedt geen bescherming tegen alle gevaren van het internet. Anti-virus bescherming beschermt tegen ongeveer 70% van de virussen.

Het verweer

Uit de tekst van de uiting in haar geheel bezien, blijkt duidelijk dat het pakket beschermt tegen de verschillende bedreigingen, zoals spam, virussen, hacking spyware etc. De gemiddeld geïnformeerde, omzichtige en oplettende consument, meer in het bijzonder de in ICT-producten geïnteresseerde consument zal zich door een zekere overdrijving niet laten beïnvloeden. Voorts is het een feit van algemene bekendheid dat geen enkel antivirus-programma of firewall 100% bescherming biedt.
Van misleiding is daarom geen sprake.

Het oordeel van de Commissie

Uit de reclame-uiting blijkt niet aanstonds en duidelijk dat adverteerder zich daarin bedient van overdrijving. De zinsneden “Een virus en ongewenste e-mail, u moet er niet aan denken” en “Eén pakket dat beschermt tegen alle bedreigingen van internet” wekken de indruk dat eerdergenoemde schrikbeelden met adverteerders product tot het verleden gaan behoren. Nu dat niet het geval is, acht de Commissie de bewuste zinsnede te absoluut en daardoor misleidend.

De beslissing


Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code en beveelt zij adverteerder aan niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken