a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2014/00919

Datum:

13-02-2015

Uitspraak:

RCC Toewijzing (zonder aanbeveling)

Product/dienst:

Motivatie:

Misl. Ontbrekende informatie

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft reclame voor “Internet van UPC” op www.upc.nl.

In de uiting staat met betrekking tot het abonnement “50 Mb/s Internet” onder meer:

“€ 36,50 p.m.”.

Voorts staat in de uiting achter “Inbegrepen” :

“Modem in bruikleen, virus- en spamfilter (voor e-mail), e-mail, installatiepakket en gratis wifi”.

De klacht

De klacht kan als volgt worden samengevat.

In de uiting zijn geen andere prijzen/bedragen vermeld dan een abonnementsgeld van “€ 36,50 p.m.”. Blijkens de eerste factuur diende klager, die het bewuste abonnement was aangegaan, nog € 29,- te betalen voor het -naar klager stelt- “gratis wifi modem dat in bruikleen is gegeven”. Met deze € 29,- ‘apparatuurkosten’ is klager het niet eens. Deze kosten waren niet in de uiting opgenomen. Gelet op deze kosten is er bovendien geen sprake van een “gratis” modem, noch van een modem in bruikleen, maar van verhuur.

 

Het verweer

De klacht is gemotiveerd weersproken. Op het verweer zal worden teruggekomen in het oordeel.

De mondelinge behandeling

Het standpunt van adverteerder is nader toegelicht.

Het oordeel van de Commissie

Adverteerder heeft bij verweer onder meer het volgende meegedeeld.

De bestreden webpagina dateert van vóór 1 juli 2014. De bewuste € 29,- apparatuurkosten betreffen eenmalige (extra) kosten in verband met het verwerken van orders waarbij nieuwe apparatuur wordt geleverd (in bruikleen). Deze kosten worden inmiddels, volgens vast beleid, met ingang van 1 juli 2014 vermeld op de pagina waarop de abonnementen worden aangeprezen. Bij het verweer wordt als bijlage 1 een screenshot van de huidige pagina overgelegd. Als bijlage 2 wordt overgelegd een screenshot van de destijds actieve bestelpagina (de “shopping basket”), waarop men kwam na het aanklikken van de knop “info & opties”. Op die bestelpagina waren de

€ 29,- apparatuurkosten vermeld; deze kosten bleken dus niet pas uit de factuur.

De Commissie stelt vast dat de klacht betrekking heeft op de pagina van vóór 1 juli 2014. Op deze pagina is het bedrag van € 29,- apparatuurkosten niet vermeld. Het betreffende bedrag is pas zichtbaar op de bestelpagina. Naar het oordeel van de Commissie is hierdoor sprake van een verborgen houden van essentiële informatie die de gemiddelde consument nodig heeft om een besluit over een transactie te nemen als bedoeld in artikel 8.3 aanhef en onder c van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Nu de gemiddelde consument er bovendien toe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC. Aangezien adverteerder de webpagina inmiddels heeft aangepast, in die zin dat eenmalige (extra) kosten met ingang van 1 juli 2014 worden vermeld op de pagina waarop de abonnementen worden aangeprezen, acht de Commissie het niet nodig om op dit punt een aanbeveling te doen.

Klager spreekt over een “gratis” modem. Van een “gratis modem” is in de bestreden uiting echter geen sprake. In de uiting wordt gesteld: “Modem in bruikleen, virus- en spamfilter (voor e-mail), e-mail, installatiepakket en gratis wifi”.

Voor zover klager bezwaar maakt tegen de zinsnede “Modem in bruikleen” overweegt de Commissie dat adverteerder voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat er sprake is van bruikleen, en niet van huur zoals door klager gesteld. In dit verband is van belang dat de apparatuurkosten eenmalige kosten betreffen en dat deze niet per apparaat (modem en/of mediabox) in rekening worden gebracht, maar per order. Adverteerder heeft erop gewezen dat de bewuste kosten onder meer verzendkosten, activatiekosten en logistieke handlingskosten zijn.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

De beslissing

De Commissie acht de reclame-uiting in strijd met artikel 7 NRC, voor zover daarin niet is gewezen op de apparatuurskosten van € 29,-. Zij acht het niet nodig een aanbeveling te doen.

Voor het overige wijst de Commissie de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken