a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2018/00120

Datum:

14-03-2018

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Strijd met wet

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uitingen

Het betreft de televisiecommercial en een uiting op de website www.specsavers.nl betreffende de aanbieding ‘40% korting voor 50+’.

In de televisiecommercial wordt, voor zover hier relevant, gezegd: “…50-plussers krijgen nu 40% korting op elke complete bril”.

Op de website staat onder meer: “Speciaal voor iedereen van 50 jaar of ouder biedt Specsavers tijdelijk 40% korting op elke complete bril.”

 

De klacht

Het aanbieden van 40% korting aan 50-plussers betreft leeftijdsdiscriminatie, nu de korting niet geldt voor mensen jonger dan 50 jaar. Daardoor zijn de uitingen in strijd met artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

Het is in beginsel toegestaan om reclame-uitingen (aanbiedingen) te richten tot bepaalde doelgroepen, bijvoorbeeld een specifieke leeftijdscategorie. De aanbieding van Specsavers geldt voor alle mensen van 50 jaar en ouder. Iedere klant in die leeftijdsgroep die een complete bril aanschaft komt in gelijke mate in aanmerking voor de 40% korting. In de voorwaarden en de uitvoering van de aanbieding wordt geen onderscheid gemaakt en wordt iedere consument van 50 jaar en ouder gelijk behandeld. Van discriminatie op basis van leeftijd in de zin van artikel 2 NRC is daarom geen sprake, aldus adverteerder.

 

Het oordeel van de Commissie

In de bestreden uitingen biedt Specsavers iedereen van 50 jaar en ouder tijdelijk 40% korting op een complete bril aan. Klaagster stelt dat hierbij sprake is van discriminatie op basis van leeftijd in de zin van artikel 2 NRC, omdat de aanbieding niet geldt voor mensen jonger dan 50 jaar.

Deze klacht kan niet slagen. Het moet een adverteerder in beginsel toegestaan zijn een voordeelactie te richten op een bepaalde leeftijdsgroep. Een actie waarbij leeftijdskorting wordt aangeboden is ook niet ongebruikelijk. Te denken valt bijvoorbeeld aan het geven van kinderkorting of seniorenkorting. Bij een dergelijke actie is weliswaar sprake van het maken van onderscheid naar leeftijd, maar niet van verboden leeftijdsdiscriminatie in de zin van de wet.

Gelet op het vorenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken