a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2022/00033

Datum:

25-01-2022

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de website van Maastricht Underground (Exploremaastricht.nl/maastricht-underground) waarop men een rondleiding kan boeken voor de “Grotten Sint Pietersberg”.

 

Samenvatting van de klacht en de nadere toelichting door klager

Er zijn geen grotten in Maastricht. Een grot is natuurlijk ontstaan en dat zijn de gangenstelsels onder Maastricht niet. Adverteerder gebruikt desondanks steeds het woord ‘grotten’ in de reclame omdat dat beter klinkt dan ‘mijngangen’ die het in feite zijn. Tijdens de rondleiding in de “grotten” wordt uitgelegd dat men in een mijn is. Klager acht het eerlijker om te adverteren met ‘mijngangen’. De reclame is nadrukkelijk gericht op mensen van buiten Maastricht, die van alle lokale bijnamen niet op de hoogte zullen zijn. Grotten zijn bijzondere natuurlijke verschijnselen, met mooie druipstenen bijvoorbeeld. Mijnen zijn gewoon door mensen gegraven rechte tunnels.

 

Het oordeel van de voorzitter

Duidelijk is dat de reclame-uiting is bedoeld om een onderaardse rondleiding aan te prijzen. Naar het oordeel van de voorzitter blijkt uit de website voor de gemiddelde consument voldoende duidelijk wat hij van een rondleiding kan verwachten. Er is immers een foto te zien van een gezelschap in een rechte gang. Indien men doorklikt wordt de rondleiding verder omschreven en ook hier zijn foto’s te zien van een rondleiding door de gangen. In de volksmond worden de mijngangen van  Limburg de grotten van Limburg genoemd. De gemiddelde consument is hierdoor voldoende geïnformeerd over het feit dat de grotten in feite mijngangen zijn. De aanduiding ’grotten’ zal op grond van het voorgaande bij de gemiddelde consument geen verkeerde verwachtingen wekken over hetgeen men tijdens een rondleiding zal zien. Daarbij kan de aanduiding ‘grotten’ in dit geval ook buiten Limburg als een ingeburgerd begrip worden beschouwd, dat wil zeggen als de gebruikelijke aanduiding van de mijngangen in Limburg. Hierover zal geen misverstand bestaan. De voorzitter beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
  

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken