a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Niet)-commerciele reclame

Status:

Dossiernr:

2018/00204

Datum:

27-03-2018

Uitspraak:

VT zonder aanbeveling

Product/dienst:

(Niet)-commerciele reclame

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Ongeadresseerd drukwerk

De klacht

Klager maakt, kort samengevat, bezwaar tegen het feit dat de bewuste flyer is gedeponeerd in zijn brievenbus, hoewel die voorzien is van een “Nee/Nee-sticker”.

 

Het verweer

Afzender meende, samengevat, dat zij de flyer in brievenbussen met een Nee/Nee-sticker mocht bezorgen omdat bovenaan de flyer staat: “Aan de bewoner(s) op dit adres”. Het was een eenmalige actie en afzender zal in de toekomst rekening houden met brievenbussen die zijn voorzien van een Nee/Nee-sticker. Volgens afzender is overigens voor geen enkele politieke partij duidelijk of bij dergelijke brievenbussen een verkiezingsfolder mag worden bezorgd. Afzender biedt excuses aan.

 

Het oordeel van de voorzitter

1)  De bestreden folder bevat de oproep om bij de Gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 op Ouderen Belangen Nijmegen te stemmen. In de folder worden diverse redenen genoemd waarom men op deze partij zou moeten stemmen. Het aanprijzen van een politiek denkbeeld valt onder de reikwijdte van de Nederlandse Reclame Code. In lijn met eerdere uitspraken van de Commissie ten aanzien van uitingen van politieke partijen, dient de folder te worden aangemerkt als ongeadresseerd reclamedrukwerk in de zin van artikel 1.1 sub d van de Code Verspreiding ongeadresseerd reclamedrukwerk (Code VOR). Dat de folder is gericht “Aan de bewoner(s) op dit adres”, doet daaraan niet af. Zoals blijkt uit de toelichting bij artikel 1.1.d Code VOR wordt het ongeadresseerd zijn bepaald door de afwezigheid van een specifiek adres.

2)  Klager heeft onweersproken gesteld dat de bewuste flyer is gedeponeerd in zijn brievenbus die voorzien is van een Nee/Nee-sticker. Het betreft, naar de voorzitter aanneemt, een sticker als vermeld in bijlage 1 bij de Code VOR. Met deze sticker wordt duidelijk kenbaar gemaakt dat men geen ongeadresseerd reclamedrukwerk wenst te ontvangen, hetgeen blijkens het voorgaande ook flyers van een politieke partij omvat. Door desondanks de folder in de brievenbus van klager te bezorgen, heeft afzender artikel 3.1 Code VOR overtreden. De voorzitter neemt daarbij nota van de mededeling van afzender dat dit uit onwetendheid is gebeurd. Zij is een kleine lokale partij die voor het eerst meedoet aan de verkiezingen. Afzender heeft toegezegd in de toekomst geen folders meer te bezorgen in brievenbussen met een Nee/Nee-sticker. Niet duidelijk is waarom klager desondanks nog een beslissing wenst. De voorzitter vindt hierin aanleiding te volstaan met de enkele constatering dat is gehandeld in strijd met artikel 3.1 Code VOR zonder hieraan verder enig gevolg te verbinden, overeenkomstig hetgeen is bepaald in artikel 12 lid 5 van het Reglement van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep. Aldus wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Op grond van het voorgaande heeft afzender gehandeld in strijd met het bepaalde in artikel 3.1 Code VOR.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken