a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Recreatie, amusement, cultuur en sport

Dossiernr:

2022/00192

Datum:

11-05-2022

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing) (gedeeltelijk)

Product/dienst:

Recreatie, amusement, cultuur en sport

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De klacht

Klager stelt, samengevat, dat de bewuste e-mail van Tomorrowland in strijd is met artikel 2.2 Code reclame via e-mail (Code e-mail) 2012 omdat deze e-mail geen inhoud en ook geen contactgegevens van afzender bevat.

 

Het verweer

Klager heeft zich op 10 januari 2018 op de website van afzender aangemeld. Adverteerder legt een overzicht over van de communicatie waarvoor klager zich heeft aangemeld. De e-mail communicatie waarover wordt geklaagd, is een uitnodiging om het Tomorrowland Winter festival via een livestream mee te volgen. Deze e-mail heeft een ander format dan door klager is overgelegd. Afzender vermoedt dat een mailfilter aan de zijde van klager inhoud uit de mail heeft gehaald waardoor de mail niet werd weergegeven zoals deze door afzender verzonden is. Afzender stelt dat de klacht op grond van het voorgaande niet kan slagen.

 

Het oordeel van de voorzitter

1)  De voorzitter heeft in verband met het verweer digitaal kennis genomen van de e-mail waarover wordt geklaagd. Voor zover klager bezwaar maakt tegen het ontbreken van inhoud, waarmee hij blijkbaar bedoelt te stellen dat niet duidelijk is wat afzender met de e-mail beoogt, oordeelt de voorzitter dat de Code e-mail op dat punt geen verplichting bevat. Overigens blijkt naar het oordeel van de voorzitter uit de e-mail duidelijk dat deze is bedoeld als aanprijzing van een evenement.

2)  Ook in de digitale versie van de e-mail zijn geen contactgegevens van afzender te zien of een werkende link naar die gegevens, zoals voorgeschreven in artikel 2.2 Code e-mail. Dat afzender, zoals zij in het verweer gemotiveerd stelt, gerechtigd is aan klager de bewuste e-mail te zenden, doet aan de verplichting van artikel 2.2 Code e-mail niet af. Afzender heeft derhalve in strijd met dit artikel gehandeld door in de e-mail geen contactgegevens te vermelden of door middel van een werkende link daarnaar te verwijzen. De voorzitter beslist op grond van het voorgaande als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Op grond van hetgeen onder 2) is vermeld, heeft afzender gehandeld in strijd met het bepaalde in artikel 2.2 Code e-mail. De voorzitter beveelt afzender aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te verspreiden. Voor het overige wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken