a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2018/00435

Datum:

19-06-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Radio

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een radiocommercial waarin wordt gezegd:

“Om te kunnen beleggen, hoef je geen ingewikkelde studies te doen. Of constant de AEX te volgen. Om te kunnen beleggen, hoef je het alleen nog maar te willen. Want Evi is jouw expert die gewoon in je tas past. Evi vindt namelijk dat iedereen moet kunnen beleggen. Jij dus ook. Start nu al met beleggen met je vakantiegeld. Kijk op evivanlanschot.nl.”

 

De klacht

In de uiting wordt volgens klager een beleggingsproduct voor leken aangeprezen. De commercial eindigt met de opmerking dat het vakantiegeld daar goed aan besteed kan worden. Klager vindt dat “zeer onethisch”. Vakantiegeld is bedoeld voor vakantie, om daarna weer uitgerust te kunnen gaan werken. Vakantiegeld is vaak ook voor partners en kinderen. De commercial zet aan tot oneigenlijk gebruik van het vakantiegeld en een vorm van gokken.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de commercial wordt in algemene bewoordingen uiteengezet dat beleggen niet moeilijk is en dat het voor ‘iedereen’ mogelijk is om te beleggen, en niet alleen voor de elite. De gemiddelde consument zal begrijpen dat dit de boodschap van de uiting is. Vervolgens wordt deze boodschap concreter gemaakt aan de hand van het voorbeeld dat men kan beleggen met het vakantiegeld. Omdat de nadruk van de commercial duidelijk op de boodschap ligt dat adverteerder beleggen voor iedereen beschikbaar acht, en het eenieder vrij staat hoe hij of zij het vakantiegeld besteedt, kan naar het oordeel van de voorzitter niet worden gezegd dat de radiocommercial onethisch is of anderszins de grens van het toelaatbare te buiten gaat door beleggen met het vakantiegeld als voorbeeld te noemen.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken