a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2009/00675

Datum:

08-12-2009

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Overige

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Direct marketing (niet digitaal)

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een aan klaagster geadresseerde folder. In de folder staat onder meer:

‘Ook aan u is één van de 8 beschikbare waardecheques toegekend! Van harte gefeliciteerd hiermee! Welke waardecheque voor u is, kan ik nog niet zeggen. Maar het is in ieder geval een waardecheque met een voordeelwaarde van minimaal € 150,-*!

Op de kopie die ik heb bijgesloten, ziet u alle beschikbare waardecheques staan. Eén daarvan is er dus gegarandeerd aan u toegekend!’ (…) U heeft 14 dagen de tijd om de aan u toegekende waardecheque GRATIS bij een bestelling op te vragen.’

‘*Zie voor toekenningsvoorwaarden achterzijde brief.’

 

In de toekenningsvoorwaarden staat onder meer:

‘De geschenken worden toegekend op basis van de volgende voorwaarden: De bonuscheque t.w.v. € 1000,- gaat naar de inzender wiens inzending met actiecode 8796 en reserveringssticker als eerste en dus allersnelste inzending door Pabo na verzending van deze mailing wordt geregistreerd. (…) De vakantiecheque t.w.v. € 185,- gaat naar alle overige inzenders wiens bestelling met actiecode 8796 met reserveringssticker door Pabo na verzending van de mailing wordt ontvangen.’

 

De klacht

 

Uit de advertentie blijkt dat klager recht heeft op een cheque. Uit de kleine lettertjes op de achterkant van de brief volgt echter dat deze slechts voor de snelste inzenders bestemd zijn. De actie is daarmee misleidend.

 

Het verweer

 

In het reglement van de actie staat niet alleen vermeld wat de snelste inzenders krijgen, maar ook dat de vakantiecheque t.w.v. € 185,- naar alle overige inzenders wordt gestuurd. Dus als klaagster niet tot de snelste inzenders behoort, dan krijgt zij van adverteerder in ieder geval de vakantiecheque toegezonden. Er is dan ook geen sprake van misleiding.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Klaagster maakt bezwaar tegen het feit dat, in tegenstelling tot wat zou staan vermeld in de brief, alleen de snelste inzenders recht hebben op een waardecheque. In deze brief staat echter dat één van de acht waardecheques gegarandeerd aan de geadresseerde wordt toegekend en dat dit in ieder geval een waardecheque betreft met een voordeelwaarde van minimaal € 150,-. Voorts blijkt ook uit de toekenningsvoorwaarden duidelijk dat ‘alle overige inzenders’ – dat wil zeggen, diegenen die op basis van snelheid van inzending niet in aanmerking zijn gekomen voor een van de overige waardecheques – recht hebben op een vakantiecheque ter waarde van € 185,-. Klaagster heeft dus wel degelijk recht op een waardecheque, mits zij deze toegekende cheque binnen 14 dagen bij een bestelling opvraagt. Gelet op het voorgaande acht de Commissie de klacht ongegrond.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken