a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2011/00612

Datum:

01-09-2011

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de advertentie waarin onder de aanhef ”Exclusief voor de lezers van deze krant! Ontdek de Eifel en Moezelstreek” onder meer een 3-daagse autovakantie Trier wordt aangeprezen.

 

De klacht

 

In de uiting wordt de 3-daagse reis voor € 49,- aangeboden. Op de afrekening die klager ontving stond een aanzienlijk hoger bedrag, aangezien aan hem tevens reserveringskosten van € 17,50 per boeking, toeristenbelasting en een bijdrage aan het Calamiteitenfonds in rekening werden gebracht. Hierdoor moest hij uiteindelijk voor twee personen niet € 98,- maar € 122,- betalen.

 

Het verweer

 

Anders dan klager stelt kan de reis wel voor € 49,- worden geboekt, ten bewijze waarvan adverteerder een uitdraai overlegt van het voor een boeking noodzakelijk te doorlopen (boekings)proces. Uit het “Overzicht totaalprijs” blijkt dat deze € 98,- voor twee personen bedraagt. Adverteerder merkt daarbij op dat geen reserveringskosten in rekening worden gebracht, omdat het een zogenaamde Lezersreis betreft. Evenmin wordt een bijdrage voor het Calamiteitenfonds in rekening gebracht omdat deze niet verschuldigd is voor boekingen met een totaalprijs lager dan € 150,-. Met betrekking tot de Toeristenbelasting stelt adverteerder dat deze ter plaatse moet worden voldaan, hetgeen betekent dat adverteerder daarvoor niet afdrachtplichtig is. Adverteerder beschikt ook niet over een te allen tijde up to date overzicht daarvan. Om die reden staat in de advertentie onder het kopje “Exclusief” uitdrukkelijk “(..) toeristenbelasting ca. € 1,07 p.p.p.d. (verplicht, ter plaatse betalen)”. Nu de reis (logies/ontbijt) na vermelding van reisnummer en actiecode inderdaad voor € 98,- is te boeken, dient de klacht te worden afgewezen.   

 

De re- en dupliek

 

Partijen hebben hun standpunt gehandhaafd en nader toegelicht.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Adverteerder heeft aangetoond dat de reis die voor € 49,- per persoon wordt aangeboden voor dit bedrag ook werkelijk kan worden geboekt, mits voldaan is aan de duidelijk in de uiting gestelde voorwaarden. Ten aanzien van de toeristenbelasting overweegt de Commissie dat de klacht ook op dit punt ongegrond is, nu onder het kopje “Exclusief” deze kostenpost is vermeld alsmede het vermoedelijke bedrag dat terzake daarvan ter plaatse moet worden betaald,

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.  

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken