a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2012/00201

Datum:

28-03-2012

Uitspraak:

Aanbeveling (gedeeltelijk)

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Overige

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een uiting in een per e-mail verzonden nieuwsbrief. Daarin staat onder meer:

“Vandaag: Vakantiepark Hambachtal vanaf € 49,- per 4-persoonsbungalow voor een weekend of midweek!”.

 

 

De klacht

 

Er wordt geadverteerd met een laag bedrag. Door bijkomende kosten blijkt het eindbedrag echter 2 tot 3 keer zo hoog te zijn. Klager wijst op de volgende kosten.

De huur bedraagt € 49,-. De verplichte eindschoonmaak kost € 65,-. Boekingskosten bedragen € 22,50 per bungalow. Er worden lokale heffingen van € 1,09 per persoon per nacht in rekening gebracht en een dekbedpakket, waarbij niet is vermeld of dit verplicht is, kost € 8,25 per persoon. 

 

Het verweer

 

Adverteerder heeft onder meer het volgende meegedeeld.

De huursom is een vanaf prijs. Reserveringskosten van € 22,50 waren duidelijk in de uiting vermeld en zijn gebruikelijk in de reisbranche. De lokale heffingen zijn afhankelijk van het aantal personen en aantal nachten en zijn daarom niet in de prijs verwerkt. Schoonmaakkosten van € 64,- en kosten voor bedlinnen van € 8,25 per persoon zijn niet verplicht maar optioneel. 

 

 

Het oordeel van de Commissie

 

Ingevolge artikel III onder 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen (RR) zijn aanbieders gehouden tot het hanteren van correcte en duidelijke prijzen en publiceren zij hun prijzen inclusief de op het moment van publicatie bekende vaste onvermijdbare kosten die voor de aangeboden diensten aan de aanbieder moeten worden betaald.

De Commissie stelt vast dat de boekings- of reserveringskosten van € 22,50 per bungalow vaste onvermijdbare kosten zijn, die op het moment van publicatie van de bestreden uiting bekend waren. Om die reden hadden deze kosten moeten worden opgenomen in de gepubliceerde prijs per 4-persoonsbungalow.

Dit geldt niet voor de lokale heffingen, nu de hoogte daarvan afhankelijk is van het aantal personen en nachten en evenmin voor de kosten van schoonmaak en bedlinnen, nu deze kosten -naar adverteerder heeft meegedeeld- niet verplicht maar optioneel zijn.

 

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

 

De Commissie acht de reclame-uiting in strijd met artikel III onder 1 RR, voor zover het betreft de boekings- of reserveringskosten. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Voor het overige wijst de Commissie de klacht af.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken