a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2015/00300

Datum:

27-05-2015

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de website www.landal.nl voor zover hierop een accommodatie op het park Dwergter Sand wordt aangeboden.

De klacht

Toen klaagster een huisje wilde boeken op de website van adverteerder bleek dat zij bovenop de aanbiedingsprijs extra kosten moest betalen. Het betreft kosten voor verplicht bedlinnen en reserveringskosten. De uiteindelijke prijs werd daardoor veel hoger dan de aanbiedingsprijs. Volgens klaagster is sprake van een lokkertje.

Het verweer

Op het verweer wordt hierna, voor zoveel nodig, ingegaan.

Het oordeel van de voorzitter

1) De klacht heeft betrekking op het feit dat bijkomende kosten voor de vakantiewoning worden gerekend. Het betreft reserveringskosten en de kosten voor bedlinnen. Beide kosten zijn verplicht. Op grond van de klacht zal de voorzitter beoordelen of de uiting met betrekking tot deze kosten voldoet aan de eisen van de Reclamecode Reisaanbiedingen (RR) 2014.

2) Ten aanzien van beide kostenposten heeft adverteerder voldoende aannemelijk gemaakt dat deze kunnen variëren en niet vooraf kunnen worden berekend. Dit is, naar adverteerder terecht stelt, een omstandigheid die meebrengt dat deze kosten niet reeds in de getoonde prijzen voor de vakantiewoning kunnen worden verdisconteerd. Derhalve is sprake van variabele onvermijdbare kosten. Dergelijke kosten dienen op grond van het bepaalde onder III lid 1 RR in verbinding met het bepaalde onder IV lid 1 RR direct naast of onder de geadverteerde prijs te worden genoemd. Aan deze eis is voldaan. Adverteerder noemt immers de kosten als “Prijsinformatie” direct onder de prijzen voor de accommodatie. Aldus is voor de consument duidelijk welke bijkomende kosten er zijn en hoe hoog deze zijn. Dat de door de consument voor de accommodatie te betalen prijs hoger is dan de enkele accommodatieprijs, brengt in dit geval derhalve niet mee dat de uiting in strijd met de Reclamecode Reisaanbiedingen is. De klacht kan aldus niet slagen.

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken