a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2016/00029

Datum:

10-03-2016

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Misleiding Beschikbaarheid

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een banner van Sunweb op de website www.telegraaf.nl waarin staat: “Sunweb” en vervolgens een ballon met daarin de tekst: “speciale kinderactie’s € 199 per kind”.

De klacht

In de uiting wordt ten onrechte vermeld dat bij adverteerder reizen te boeken zijn voor

€ 199 per kind, want volgens klaagster is er geen reis te boeken voor dit bedrag. De in de uiting vermelde prijs is slechts een ‘vanafprijs’, hetgeen in de uiting vermeld had moeten worden, aldus klaagster.

Het verweer

Door in de uiting te klikken op de ballon “speciale kinderactie‘s € 199” werd klaagster doorgelinkt naar een apart gedeelte van de website van adverteerder (http://zon.sunweb.nl/familie-actie) waar vakanties werden aangeboden voor een kinderprijs van € 199. De actie met verlaagde kinderprijzen is gericht op een selecte groep van 125 hotels binnen het totale aanbod van adverteerder. Omdat klaagster slechts een print screen van de banner heeft meegestuurd, maar geen bewijs van haar poging tot het maken van een reservering en de daaraan verbonden hogere kinderprijs, is het voor adverteerder onduidelijk welk hotel klaagster getracht heeft te reserveren voor de prijs van € 199 per kind. Indien de consument ervoor kiest om via www.sunweb.nl te zoeken naar een specifiek hotel, komt de consument buiten het ‘familie-actie’ gedeelte van de website terecht en kan de kinderprijs inderdaad hoger uitvallen. Dat is de reden dat adverteerder in haar lange afstand reclames, zoals televisie- en radiocommercials, te allen tijde een ‘vanafprijs’ noemt. De consument dient – anders dan in de bestreden uiting met een directe link naar het juiste gedeelte van de website – in dat geval zelf actief naar de website van adverteerder te gaan om het aanbod te bekijken. Het getoonde aanbod is onder die omstandigheid geheel afhankelijk van de ingegeven zoekopdracht. Nu de klacht van klaagster niet eenduidig te koppelen is aan haar klikgedrag en/of de ingegeven zoekopdracht op de website moet een inhoudelijke reactie op de specifieke situatie van klaagster helaas uitblijven.

Het oordeel van de Commissie

In de bestreden uiting worden reizen aangeboden waarop speciale kinderprijzen van toepassing zijn van € 199 per kind. Op deze reclame is – naast de bepalingen van de Nederlandse Reclame Code (NRC) – de Reclamecode Reisaanbiedingen (RR) 2014 van toepassing.

Klaagster maakt bezwaar tegen de commercial omdat zij geen reis met de geadverteerde kinderprijs van € 199 per kind heeft kunnen vinden. De Commissie vat de klacht aldus op dat volgens klaagster sprake is van strijd met artikel V onder 1 RR 2014, waarin is bepaald dat aanbieders van reisdiensten dienen te zorgen voor een redelijke beschikbaarheid van de door hen in reclame-uitingen aangeboden diensten voor de genoemde prijs. Krachtens artikel VI RR dienen aanbieders de beschikbaarheid van hun aanbieding aannemelijk te maken indien deze wordt aangevochten.

Adverteerder heeft meegedeeld dat de in de uiting vermelde kinderprijs van € 199 beschikbaar was voor een selecte groep van 125 hotels binnen het totale aanbod van adverteerder en dat de consument direct bij deze aanbiedingen terecht komt indien hij op de link in de bestreden uiting klikt. Nu een concreet voorbeeld van klaagster ontbreekt, waaruit zou blijken dat bij adverteerder – anders dan in de uiting wordt gemeld – één (of meer) van de geselecteerde 125 hotels niet te boeken was voor € 199, is niet gebleken dat de uiting is strijd is met de NRC of de Reclamecode Reisaanbiedingen (RR) 2014.

Op grond van het vorenstaande wordt als volgt beslist.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken