a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2017/00140

Datum:

18-04-2017

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Misleiding Ontbrekende informatie

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een e-mail afkomstig van info@roompot.nl van 5 februari 2017 aan klager, waarin (onder andere) staat:

“LAATSTE KANS: NOG MAAR 1 WEEK KORTING TOT 40% ?

VAKANTIE VOORDEEL WEKEN

U heeft nog maar één week om te profiteren van onze Vakantie Voordeel Weken. Eerste keuze uit een ruim aanbod vakantieparken, de mogelijkheid om zonder extra kosten in termijnen te betalen, gratis omboekgarantie en kortingen oplopend tot maar liefst 40%… Maak snel uw keuze, want vol = vol!

Vanaf € 91,-                                                              MEER INFO ”.

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

Klager las in de uiting dat hij een korting tot 40% kon krijgen. Toen hij op dezelfde dag (op 5 februari 2017) een boeking wilde maken voor de periode 22 – 27 december 2017 bij ‘Park Weerterbergen’ van adverteerder, bemerkte hij dat in zijn ‘conceptboeking’ de korting van 40% niet was opgenomen. Klager heeft dit direct gemeld bij adverteerder. Die antwoordde hem (vanaf het internetadres: receptie.weerterbergen@roompot.nl)  “Hier zit inderdaad geen vroegboekkorting op. Het kan zijn dat de kortingen voor bepaalde perioden eerder worden dichtgezet”. Klager voelt zich misleid omdat in de uiting hier niets over is vermeld.

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.
De aangeboden ‘vroegboekkorting’ was geldig voor de periode van  2 januari 2017 tot en met 18 december 2017. De periode die klager wilde boeken heeft nooit deel uitgemaakt van de vroegboekkorting: de laatste aankomstdatum voor deze actie was 18 december 2017. Klager heeft zijn proefboeking dan ook niet gemaakt via de pagina ‘vroegboek’; wanneer hij dat wel had gedaan, had hij de datum 22 december niet kunnen selecteren. Klager heeft zijn proefboeking gemaakt door direct het door hem gewenste park (Weerterbergen) en type verblijf te selecteren. Het boekingssysteem van adverteerder heeft toen de voordeligste prijs getoond en dit betrof dus niet de vroegboekkorting, omdat deze niet geldig was in de door klager geselecteerde periode.

 

Het oordeel van de Commissie

De uiting betreft een aanbod om een boeking te maken met zogeheten ‘vroegboekkorting’. In het onderhavige geval voelt klager zich misleid omdat het hem niet duidelijk was dat er geen ‘vroegboekkorting’ gold bij zijn (concept)reservering voor de periode 22-29 december 2017.

De gemiddelde consument zal de uiting zo begrijpen dat hij door op de link “LAATSTE KANS: NOG MAAR 1 WEEK KORTING TOT 40% ?” of op de button “MEER INFO”

te klikken wordt geïnformeerd over de Vakantie Voordeel Weken en de ‘vroegboekkorting’. De Commissie is van oordeel dat adverteerder voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat men via bovenstaande links op de pagina ‘vroegboek’ terechtkwam en daarbij dat duidelijk zichtbaar was dat de ‘vroegboekkorting’ geldig was in de periode van 2 januari tot en met 18 december 2017 wanneer men op de pagina ‘vroegboek’ zijn reservering maakte. Dat klager kennelijk op een andere manier een (concept)boeking heeft gemaakt (namelijk door direct het park Weerterbergen te selecteren) die buiten de periode viel waarin de ‘vroegboekkorting’ geldig was, maakt de onderhavige uiting niet misleidend.

De opmerking die klager op 5 februari van adverteerder ontving: ”Het kan zijn dat de kortingen voor bepaalde perioden eerder worden dichtgezet”, maakt dit niet anders. Hoewel deze opmerking wellicht heeft bijgedragen aan het gevoel bij klager dat hij misleid is, is de Commissie van oordeel dat adverteerder in haar verweer voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat de oorzaak van het niet ontvangen van de korting lag in de einddatum van de ‘vroegboekactie’, en niet in “eerder dichtzetten” van “bepaalde perioden”.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken