a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2019/00608

Datum:

09-12-2019

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een uiting op de website www.hema.nl. Daarin staat, tegen de achtergrond van een kaart van Europa, waarop diverse Europese steden zijn vermeld en een vliegtuig is te zien, onder meer:

“3-daagse stedentrip

 keuze uit 15 steden

 in Europa

 per persoon

 129.-*”

en

“incl. vlucht

 en hotel”

en

“shop nu”.

Onderaan de uiting staat:

“*exclusief toeristenbelasting”.

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

Klaagster kocht online bij verweerder sub 1 (hierna: ‘HEMA’) 2 tickets voor een 3-daagse stedentrip naar een stad van keuze. Na ontvangst van de tickets/vouchers moest zij de stedentrip via de site van verweerder sub 2 (hierna: ‘Flywise’) boeken.

Eerst koos zij de stad, Londen. Zij kon direct boeken met de voucher of kijken naar de beschikbaarheid. Vervolgens werd in haar geval tijdens het boeken vermeld dat de heenvlucht  voor 21.30 uur vertrok en de terugvlucht na 13.00 uur. De precieze vluchttijden zag zij pas op de tickets, toen zij de reis definitief boekte. De heenvlucht vertrok om 21.15 uur en de terugvlucht om 13.05 uur.

Klaagster vindt de onderhavige reclame misleidend, omdat ze slechts 1 dag in de stad was. Omdat een terugvlucht “na 13.00 uur” een ruim begrip is en men bij vakantievluchten in geval van een late aankomst meestal ook laat vertrekt, ging klaagster ervan uit dat zij op zijn vroegst eind van de middag/begin van de avond zou vertrekken.

Klaagster heeft deze kwestie zowel bij HEMA als bij Flywise aan de orde gesteld. HEMA verwijst klaagster naar Flywise en Flywise zegt dat zij zich aan de afspraken gehouden heeft en dat de betreffende informatie ook vooraf bekend was.

Als bijlagen legt klaagster een kopie van de HEMA Tickets over en de boekingsbevestiging van Flywise.

 

Het verweer van verweerder sub 1 (HEMA)

Het verweer wordt als volgt samengevat.

Als in de reisbranche een reisduur wordt gecommuniceerd van 3 dagen, dan is reisdag 1 de dag waarop naar de bestemming wordt gereisd en reisdag 3 de dag van de terugreis.   

Dag 2 is dus de (enige) volledige dag ter plaatse. Bij een vakantie van 8 dagen betreft  dag 1 ook de heenreis en dag 8 de terugreis, hetgeen betekent 6 volledige dagen ter plaatse.

In de gehele reisbranche wordt op deze wijze gecommuniceerd over de reisduur. Bovendien geldt voor de onderhavige actie dat klanten tijdens het maken van hun reservering precies zien welke vertrektijden en luchthaven horen bij de geselecteerde datum.

Klaagster zag tijdens haar boeking dit, aldus HEMA:

“De vluchttijden zijn variabel.

De heenvlucht vertrekt voor 21:20,

de terugvlucht vertrekt na 13:00”.

Zij was dus bij het maken van de boeking al op de hoogte van de mogelijke vertrektijden.

Dat de exacte vliegtijden klaagster tegenvielen, kan niet worden voorkomen. HEMA en Flywise zijn bij het aanbieden van reizen gebonden aan vluchttijden die afhankelijk zijn van de gekozen data en bestemming.

Dat klaagster de vluchttijden die horen bij haar gekozen data ongunstig vond, maakt de wijze van adverteren nog niet misleidend, aldus HEMA.

 

De reactie van verweerder sub 2 (Flywise)

Flywise sluit zich aan bij het verweer van HEMA.

 

Het oordeel van de Commissie

De klacht komt er op neer dat de stedentrip, die klaagster op basis van het onderhavige aanbod boekte, inhield dat de heenvlucht op dag 1 plaats bleek te vinden om 21.15 uur en de terugvlucht op dag 3 om 13.05 uur. Klaagster vindt dat er sprake is van misleidende reclame, omdat zij gelet op deze vluchttijden slechts één dag in de stad van haar keuze (Londen) kon verblijven. Zij ging er, na online aankoop van de HEMA tickets, gelet op de mededeling over de terugvlucht “na 13.00 uur” tijdens het boekingsproces op www.flywise.nl vanuit dat zij op zijn vroegst eind van de middag/begin van de avond zou vertrekken.

De Commissie oordeelt hierover als volgt.

In de uiting op www.hema.nl, op basis waarvan klaagster haar tickets kocht, staat voor zover hier van belang:

“3-daagse stedentrip

 keuze uit 15 steden

 in Europa

 per persoon

 129.-*”

en

“incl. vlucht

   en hotel”

en

“shop nu”.

In deze uiting worden geen mededelingen over vluchttijden gedaan, noch worden daarin bepaalde vluchttijden gesuggereerd. De gemiddelde consument zal de uiting begrijpen in die zin dat de heenvlucht zal plaatsvinden op dag 1, de terugvlucht op dag 3, dat de vluchttijden zullen verschillen al naar gelang de gekozen bestemming en dat men zich  per geval over deze vluchttijden zal moeten informeren. 

Uit hetgeen partijen naar voren hebben gebracht, begrijpt de Commissie dat tijdens het boeken via www.flywise.nl aan klaagster is meegedeeld:

“De vluchttijden zijn variabel.

 De heenvlucht vertrekt voor 21:20,

 de terugvlucht vertrekt na 13:00”.

Dat de heenvlucht vervolgens om 21.15 uur bleek te vertrekken en de terugvlucht om 13.05 uur (beide overeenkomstig de mededelingen tijdens het boekingsproces (“voor 21:20” respectievelijk “na 13:00”), betekent niet dat de bestreden uiting, op basis waarvan klaagster de tickets kocht, misleidend is.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken